The XX splitter folket

The XX-konserten var en triumf som ga ståpels på armen OG kraftløs og kjedelig nedtur, ifølge anmelderne. (Foto: Øya-festivalen)

Eller i hvert fall anmelderne. De fire store osloavisene har delt seg på midten. Mens to av dem konkluderer med at Øya-konserten med The XX torsdag var topp, mener de to andre at det var uengasjert og kjedelig.

Uenighet mellom anmeldere er selvsagt ikke noe nytt, og spriket har vært mye større ved mange tidligere anledninger. Slik som da Nancy Sinatra spilte på Øya i 2002, den gangen festivalen fortsatt var ung og holdt til i Middelalderparken. Mens jeg (som NRK-anmelder) i tittelen karakteriserte konserten som «Direkte pinlig» og kollega Geir Rakvaag i Dagsavisen oppsummerte seansen med «Synd og skam», kunne Dagbladets anmelder Fredrik Wandrup fortelle om «Gyllen Nancy i solnedgang».

Så stor forskjell er det ikke i anmeldelsene av The XX i Aftenposten, Dagsavisen, VG og Dagbladet. Det er likevel artig å observere hvordan de har splittet seg i to, og hvordan begge sider synes å være helt enig med hverandre i hva som var bra og ikke bra.

Ståpels og triumf

Aller mest positiv er Dagsavisens anmelder Espen H. Rusdal som roper ut «Wow! For noen låter!!!» i sin tittel og som opplyser at han både fikk tårer i øynene, klump i halsen og ståpels på armen før han triller terningen til maks, til en sekser.

Aftenposten er med på notene og omtaler konserten som «Drømmende og mer vågalt fra minimalismens mestere». Ifølge anmelder Eivind August går konserten aldri på tomgang, musikken er lett å like og avslutningen lyder stort og triumferende. Og terningen lander på en femmer.

Kraftløst og kjedelig

De to anmelderne i tabloidene derimot, fikk en helt annen og langt mer negativ opplevelse av The XX. Dagbladets anmelder Torgrim Øyre mener bandet er for store for sitt eget beste, og at de to frontfigurene vekselvis prøver å strekke ut en hånd, men klarer ikke å feste taket. Han oppsummerer konserten med «Kraftløse tak fra The XX» og lar terningen stoppe på en treer.

Der ender det også hos Øyres anmelderkollega i VG, Tor Martin Bøe, som mener at «The XX drar fraværet av musikken for langt» og karakteriserer siste halvpart av konserten som «en eneste kjedelig nedtur av repetisjon, monotoni og overdreven minimalisme».

Her er fasiten!

Men hvem har så rett? Leffe selvsagt! Han har latt seg begeistre to ganger av de britiske minimalistene i sommer, og selv om Roskilde-konserten var bedre enn Øya, var det veldig bra også torsdag. Kanskje riktignok ikke så suverent bra som Dagsavisens anmelder i litt overmot mener, men helt klart mye bedre og mer spennende enn de to surpumpene i de to tabloidene.

Dermed kan jeg glede Aftenpostens ungdommelige anmelder Eivind August Westad Stuen at han denne gangen hadde helt rett. Han mente jo det samme som Leffe!

Av Leif Gjerstad

PS! «De fire store osloavisene»… Hører jeg protester? Klassekampen har jo passert Dagsavisen i godkjent opplag og er dermed større? Joda, men de har foreløpig ikke anmeldt The XX, verken på papir eller nett.

 

Flere saker fra Øya-festivalen

Legg igjen en kommentar