To Grammys til Skandinavia

2014-01-23-GrammyAwards2014and2015ScheduleAnnouncedKendrick Lamar og Taylor Swift ble de store vinnerne ved årets Grammy-utdeling natt til tirsdag. Også Skandinavia sikret seg to Grammys, men vet du til hvem?

Taylor Swift fikk Grammy-prisen for årets album for sin utgivelse «1989», og ble med det – ifølge egen takketale – første kvinnelige artist som har fått det gjeve troféet to ganger. Mange mente likevel at det var feil vinner, og at Kendrick Lamars «To Pimp A Butterfly» både var bedre og ikke minst, i et større perspektiv, en langt viktigere utgivelse. Lamars fjoråralbum har da også gått helt til topps i de fleste oppsummeringer av plateåret 2015, slik som i hjemlandet USA og selvsagt også her hjemme.

Los Angeles-artisten gikk likevel ikke tomhendt hjem. Han var nominert til hele elleve priser, og kunne glede seg over å få fem av dem, heriblant for beste rapalbum og beste raplåt.

Tolv nominasjoner, to priser

Men alt dette er sikkert kjent for de fleste. Så vi snur i stedet blikket mot de skandinaviske artistene. Etter hva jeg har klart å finne ut fikk skandinaviske artister/bransjefolk totalt tolv nominasjoner, fordelt med åtte på Sverige, tre på Norge og én på Danmark.

Så er spørsmålet: hvor mange priser resulterte de tolv nominasjonene i og hvem gikk dem til? Svaret er to, og begge gikk til Sverige. Eller mer presist til Ghost som fikk Grammy for årets metallåt for «Circle», mens superprodusent Max Martin og hans fem svenske produsentkolleger fikk Grammy for å ha produsert Taylor Swifts «1989».

Max Martin er også den skandinaviske artisten som gjorde det klart best på årets Grammy. Foruten den ene prisen han vant, var han nominert i ytterligere fem klasser. I klassene «årets plate» og «årets album» (merkelige oppdelinger!) var han for sikkerhets skyld nominert for å ha produsert to i hver klasse.

I alt ble det utdelt Grammys i 83 ulike kategorier. Full oversikt over nominerte og vinnere finner du her.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar