To nordiske stemmer på en torsdag

helle helleLeffe er dessverre ikke på Litteraturfestivalen i Lillehammer. Men han kan jo anbefale et par kvinner fra våre to skandinaviske naboland som faktisker er det. I dag eksempelvis danske Helle Helle og svenske Kristina Sandberg.

Festivalen kan skilte med mange sterke navn, og blant de som for tida lyser sterkest er danske Helle Helle. Ikke bare er hennes siste roman “Hvis du vil” nominert til Nordisk Råds Litteraturpris (andre gang hun er nominert), den er også blitt en bestselger i Norge.

Kritikerrost bestselger

Romanen, som kom for en drøy måned siden, gikk rett inn på bestselgerlisten og er i dag trykket i 7000 eksemplarer. Sammenliknet med de aller største norske suksessene som vinner julesalget virker det kanskje ikke så imponerende, men for oversatt litteratur som ikke er krim eller underholdningslitteratur er det faktisk et meget respektabelt opplag.

I dag kan Helle Helle treffes i Lillehammer Bibliotek kl. 12, mens de som ikke er i innlandsbyen kan tune in til NRK P2 og Kulturhuset Live kl. 14, hvor hun er med blant dagens gjester.

Les også: Helle Helle – Søker utfordring med skog og mann

Historien om Maj

sandbergDer er også den svenske forfatteren Kristina Sandberg, som møtte Lillehammer-publikumet på en egen seanse onsdag. Den 43-årige forfatteren har hatt voldsom suksess i hjemlandet med sin frittstående trilogi om hemmafrun Maj, som vi følger gjennom livet fra den unge kvinnen som 20-åring blir ufrivillig gravid og gift på 1930-tallet (i romanen “Att föda ett barn”) fram til brytningstiden på 1960-tallet (i “Liv till varje pris”).

For den siste boka i den frittstående trilogien fikk Sandberg Augustprisen (den svenske Brage-prisen) i fjor.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar