To Rustne Herrer på plateskift

(intervju opprinnelig publisert 1996)

Ole Paus og Jonas Fjeld har jobbet sammen lenge, men først nå som To Rustne Herrer. (Foto: platecover)

Ole Paus og Jonas Fjeld har jobbet sammen lenge, men først nå som To Rustne Herrer. (Foto: platecover)

Oslo: Siden begynnelsen av september har publikum strømmet til ABC-teatret i Oslo for å kunne følge To Rustne Herrer på kveldsskift. Men for de to herrer – Ole Paus og Jonas Fjeld – er livet mer enn et kveldsskift. Det handler også om plateskift, og nå slipper duoen sitt første album som To Rustne Herrer.

– Vi har jobbet mye sammen opp gjennom årene, jeg som musiker på Oles plater og Ole som tekstforfatter på mine. Vi trives så godt sammen at dagens tette samarbeid bare har vokst helt naturlig fram, forteller Jonas Fjeld til NTB.

Strålende respons

Vi har benket oss backstage på ABC-teatret, hvor 500 tilskuere høylydt har gitt uttrykk for sin begeistring for de to rustne herrene. Det er ikke revy og det er ikke konsert, men et show som med stor autoritet legger seg et sted midt i mellom. Blandingen av verbale gags, hovedsakelig regissert av Ole Paus, og musikalsk melankoli – med Jonas Fjeld i hovedrollen – skaper en lun balanse som igjen skaper en atmosfære som publikum stortrives i og med.

Foreløpig skal de spille ut oktober, men allerede nå åpner de to rustne herrene for å ta med showet til Bergen og Trondheim – og muligens også andre steder.

– For meg som alltid har turnert, oppleves dette som en merkelig motvekt. Nå er vi på samme sted kveld etter kveld, mens det i stedet er publikum som turnerer for å komme og se oss, kommenterer Jonas Fjeld.

– Så langt har det gått veldig bra, og det har sikkert noe med kjemi å gjøre. Vi har det fryktelig moro på scenen, og det tror jeg også publikum merker. Det er alltid mye lettere å ha moro når også omgivelsene har det, bemerker Ole Paus som sin vane tro satser mye på spontanitet.

Mange av de verbale gullkornene improviserer han der og da, slik at ikke bare publikum, men også den andre rustne herren på scenen knekker sammen i latter.

Nye sanger

På kveldsskiftet på ABC-teatret framfører Paus og Fjeld flere nye sanger, som er inkludert på albumet «To Rustne Herrer».

Plata ble innspilt i løpet av to uker i København før sommeren, med Håkon Iversen som produsent. Sangene på den nye CDen har de skrevet sammen, men de bedyrer at ingenting på den ble planlagt med tanke på showet.

– Det som gjør dette samarbeidet så befriende er at det bare har vært en naturlig prosess hele veien. Da vi begynte å jobbe med albumet, ante vi ikke at vi nå skulle stå her og showe kveld etter kveld. Men da det ble klart med showet, var det helt naturlig å inkludere disse låtene, forteller Paus, mens Jonas Fjeld nikker enig.

– Det begynte jo med en enkeltkonsert på Cruise i september i fjor. Vi hadde ikke planer om flere, men responsen ble så overveldende at det endte med en høst- og en vinterturné for To Rustne Herrer. Også disse ble en så formidabel opptur at lysten til å lage plate sammen meldte seg. Og nå står vi altså her, med både show og plate…

Fortsetter samarbeidet?

Når det gjelder planene framover, er de to rustne herrene imidlertid noe mer vage.

– Like lite som vi kunne forutse det som har skjedd, kan vi si noe sikkert om framtida. Ingen av oss har tenkt å skrinlegge solokarrierene, men så godt som vi trives sammen vil vi helt sikkert kommer til å fortsette samarbeidet. Men om det blir som før, at vi jobber på hverandres soloprosjekt, eller lager flere Rustne Herrer-opplegg gjenstår å se. Dette er et overskuddsprosjekt, og det er slik vi vil det skal være, fastslår de To Rustne Herrene Ole Paus og Jonas Fjeld.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1996)

Legg igjen en kommentar