To rustne herrer rir igjen

Etter fjorten år smører To Rustne Herrer leddene igjen med nytt show til høsten. (Foto: Stageway)

Etter fjorten år smører To Rustne Herrer leddene igjen med nytt show til høsten. (Foto: Stageway)

Oslo: Fjorten år etter at de hang rustningene inn i skapet, henter Ole Paus og Jonas Fjeld dem fram igjen. 22. september blir det Chat Noir-premiere på et helt nytt show med To Rustne Herrer.

– Det var nå eller aldri. Vi blir jo ikke akkurat yngre med årene, kommenterer Ole Paus (69) og hans kollega Terje Jensen (aka Jonas Fjeld, 63) nyheten om at de til høsten inntar revyscenen i Oslo med nyskrevet materiale. De stiller seg heller ikke fremmed for at showet etterhvert også kan bli turné og kanskje til og med plate.

– Vi er redde for å være til bry, og vil ikke presse oss på. I første omgang får vi derfor prøve å få noen til å komme og se den første forestillingen, så får vi ta det derfra. Men det er klart, vil folk ha oss så kommer vi. Det er jo dette vi har gjort i hele vårt voksne liv, og det er det eneste vi kan, hevder Ole Paus.

Jubileum

I år er det 20 år siden de to vennene for første gang kom sammen som To Rustne Herrer. Både selvtitulert plate og forestilling ble stor suksess, og de neste årene var To Rustne Herrer mye å se og høre over det ganske land. Men etter ytterligere to album og et siste show på SAS-hotellet i Oslo i 2002 er det ikke kommet mer.

– Både Ole og jeg har vært ganske opptatt på hver vår kant, men vi har stadig snakket om å gjøre noe mer som To Rustne Herrer. Vi har også fått mange tilbud og faktisk gjort noen strøjobber i ny og ne. Men selv om vi hele tida har hatt lyst, har årene bare flydd så altfor fort, unnskylder Jonas Fjeld seg med.

– Vi har vært litt sløve begge to. Vi har samarbeidet om andre ting og vi har vært hjemme hos hverandre og spilt gitar sammen. Likevel har vi altså ikke klart å stable To Rustne Herrer på beina igjen før nå, supplerer Paus.

Nytt materiale

Når de 22. september inntar Chat Noir er det med nyskrevet materiale, selv om det naturlig nok også blir plass til gamle favoritter.

– Å ha et show med bare gammel mimring ville blitt kjedelig både for publikum og oss. Hele vitsen ved å sette opp et nytt show må være å ha nytt å presentere. Arbeidet med dette har førsteprioiretet i månedene framover, fastslår Ole Paus som mener To Rustne Herrer hører hjemme i et landskap «et sted mellom satire, humor og vakre viser».

For å kunne utforske dette landskapet sammen, har de allerede samkjørt sine kalendere og blinket ut et par rustne uker som helt skal vies arbeid med det nye materialet.

– Vi har allerede en del låter som venter på å ferdigstilles, og når vi først er sammen pleier vi å jobbe kjapt og effektivt. Men i tillegg til de to ukene, vil vi ha mye kontakt også ellers, innimellom alt annet.

Startet i 1989

Samarbeidet mellom Jonas Fjeld og Ole Paus startet med Fjeld-albumet «Svært nok for meg» i 1989. Plata skulle delvis spilles inn i København, og Fjeld har fortalt hvor bekymret han ble da de to herrene dagen før innspillingsstart tok båten fra Oslo til København.

Fjeld hadde alle låtene ferdig, men hadde ikke fått høre noen av tekstene til Paus. Det fikk han heller ikke da, siden Paus ikke hadde skrevet dem enda. Det gjorde han i studio, parallelt med innspillingen. Resultatet ble et kritikerrost album som også ble en kommersiell sukess og i tillegg fikk Fjeld til (stort sett) å gjemme de engelske tekstene i skuffen.

Samarbeidspartnere og venner

Siden har Paus vært Fjelds bortimot faste tekstleverandør, foruten at de har gitt liv til To Rustne Herrer. Også privat omgås de mye.

– Vårt forhold preges av en gjensidig beundring for hverandre, samtidig som vi holder litt nødvendig avstand. Mye av styrken vår ligger nok i at vi er så ulike at vi kan utfylle hverandre. Vi er veldig ulike, men også veldig samstemte, mener Paus.

– Og på scenen har vi en spesiell kjemi som skaper energi på podiet og entusiasme i salen, tilføyer Fjeld som gleder seg til To Rustne Herrer-premieren i september. Men til Chat Noir trenger han ikke vente så lenge, for allerede onsdag i neste uke spiller Jonas Fjeld Band nettopp der.

– Jeg har faktisk aldri vært på Chat Noir tidligere, verken som artist eller publikum. Og med tanke på hvor lenge jeg har vært artist og hvor kort unna Oslo jeg bor er jo det ganske merkelig. Men det er jo bra at det selv etter mange år fortsatt fins upløyd mark, sier Jonas Fjeld og håper på enda noen «første gang»-opplevelser i tida framover.

– Vi holder jo på så lenge helsa holder. Så lenge hjernen er frisk og hodestativet er oppreist er det ingen grunn til å slutte!

Av Leif Gjerstad

Les også: Jonas Fjeld – Flere venner på gata (intervju)

Les også: Kjetil Bjørnstad og Ole Paus – Gjennom innland og indre landskap (intervju)

Legg igjen en kommentar