Tolv på en tirsdag

Musikk for alle ukas dager. I dag: tirsdag. (Illustrasjon: dohanews)

Helgene svømmer over av hyllester, mens mandagen innhylles i et blåskjær. Men hvor står tirsdagen i denne sammenheng? En litt melankolsk forlengelse av blåmandagen, eller et hvileskjær før partyhelgen? Sammenliknet med mange av de andre ukedagene, er faktisk tirsdagen ikke så altfor omsunget. Men noen bra låter fins det selvsagt, og her har vi samlet tolv  av dem.

Siden kanadiske Cowboy Junkies på sitt bidrag «Sun Comes Up, It’s Tuesday Morning» starter vi med denne rolige starten på dagen, hentet fra bandets tredje album «The Caution Horses», fra 1990.

Vi fortsetter i det litt melankolsk ettertenksomme hjørnet med Ulf Lundell, som på sitt tredje album «Nådens år» (1978) kan konstatere at det er tyst og grått og ensomt og kaldt, der han befinner seg litt for langt unna deg.

På de britiske øyene er tirsdagsmorgenen åpenbart en del lysere, i hvert fall dersom vi skal tro The Pogues litt mer optimistiske i deres «Tuesday Morning», bandets første singel uten Shane McGowan og deres siste britiske Top20-hit. Hentet fra albumet «Waiting for Herb», som vel på mange måter signaliserte begynnelsen på slutten for The Pogues.

For Jonas Fjeld er veien stengt og fullt kaos i «Feit tirsdag», men med fete gitarer og tyngde forserer han disse hindrene på albumet «Tidevann» fra 2001.

Og hva slags hindre forserer Norsk Råkk i sin låt «Tirsdag»? Jammen ikke lett å vite, siden Oslo-bandet virket lettere forvirret om det egentlig er tirsdag, onsdag eller fredag. Hentet fra 2014-albumet «Panoramaskrik».

Etter denne norske Fjeld-motgangen og Råkk-forvirringen hopper vi over til to mer erklærte hyllester til tirsdagen, i form av Colorado-bandet The Minders og New Jersey-indierockerne The Smithereens. Førstnevnte er representert med «Hooray for Tuesday» fra debutalbumet (1988) ved samme navn. Sistnevnte faktisk også med en låt hentet fra sin debut, albumet «Especially For you» fra 1992.

Over til Skottland og Primal Scream, som under Bobby Gillespies ledelse startet som et litt Byrds-inspirert gitar-ringlete band på 1987-debutalbumet «Sonic Flower Groove». Og låten som åpner hele plata er nettopp «Gentle Tuesday».

Så skrur vi klokka enda mer tilbake, til tida før David Bowie hadde fått sitt store gjennombrudd. Til den småfjollete singelen «Love You Till Tuesday» som ble sluppet våren 1967 og inkludert på debutalbumet «David Bowie».

Spør folk om å nevne en låt med Tuesday i tittelen, og jeg vil tippe de fleste straks svarer «Ruby Tuesday» med Rolling Stones! Også den er fra 1967, og opprinnelig B-siden på «Let’s Spend The Night Together». Må være en av de beste dobbelside-singlene, bak «Penny Lane/Strawberry Fields Together».

En annen gigant som har tatt for seg tirsdag er Stevie Wonder, som på albumet «Talking Book» i 1973 røpet at han denne dagen hadde «Tuesday Heartbreak».

Og siden vi startet med at sola sto opp grytidlig tirsdag, er det vel helt naturlig å avslutte med Lynyrd Skynyrd som i 1973 med stor kraft hevdet at «Tuesday’s Gone».

Av Leif Gjerstad

Les også: Søndag Söndag Sunday; musikk fra morra til kveld

Les også: Musikk for mandager

Hør: Tolv sanger på en tirsdag

Legg igjen en kommentar