Wilco: Turbulente tider

Wilco  (Foto: Wilconet)

Wilco (Foto: Wilconet)

(Intervju opprinnelig publisert 2002)

– Livet byr på forandringer, og dagens Wilco-situasjon er ganske annerledes enn gårdagens, innrømmer Tweedy lakonisk og tilsynelatende uanfektet av turbulensen.

– Warner likte ikke vårt nye album «Yankee Foxtrot Hotel», som de mente var for ukommerst, så vi gikk hvert til vårt. Hadde min drivkraft vært å være popstjerne og selge mange plater, kunne det å få sparken fra Warner sikkert ha plaget meg. Men jeg har en god følelse når det gjelder denne plata, og da blir det andre av helt underordnet betydning. Kanskje var det til og med best at det gikk som det gikk? Undrer Jeff Tweedy og tilføyer:

– Min lojalitet og kjærlighet ligger i sangene, ikke hos plateselskapet. Et selskap er nødvendig skal du selge mange plater, men du trenger dem ikke for å skrive eller spille låter.

Dobbelt brudd

Bruddet med Warner skjedde omtrent samtidig med bruddet med Wilcos mangeårige gitarist Jay Bennett. Ifølge Tweedy var de to hendelsene likevel helt urelaterte.

– Jeg vil ikke redusere Jays rolle i Wilco, for hans bidrag opp gjennom årene har vært veldig viktig. Men den siste tiden trakk vi i forskjellig retning, og egentlig følte jeg at vi var på feil vei allerede for ett år siden. Showene våre ble litt for rocka og bombastiske slik at nyansene og finessene forsvant, noe jeg for alvor innså da jeg la ut på en soloturné. Ønsket om bedre fokus på sangene og presentasjonen av dem, framtvang noen endringer. Og selv om jeg som venn var lei meg for å miste Jay, har jeg musikalsk aldri vært mer tilfreds enn jeg er med dagens Wilco-utgave, hevder Tweedy. Som i mai får mulighet til å vise at det stemmer, når han og resten av Wilco spiller i Oslo.

Trøbbelet med plateselskapet har forsinket utgivelsen av «Yankee Foxtrot Hotel» så mye at Wilco ifølge Tweedy allerede har oppfølgeren ferdig. Mens fansen for mer enn et halvår tilbake kunne smuglytte på «Yankee Foxtrot Hotel», da Wilco etter Warner-bruddet la ut albumet på sin egen hjemmeside.

Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Adresseavisen april 2002)