Velkommen til Jills veranda!

Jill Johnson gjorde en strålende jobb i første sesong av «Jills veranda». Onsdag er det klart for ny sesong. (Foto: SVT)

Jill Johnson gjorde en strålende jobb i første sesong av «Jills veranda». Onsdag er det klart for ny sesong. (Foto: SVT)

Jill Johnson var en uinteressant countryartist med litt dansebandpreg. Mente jeg. Men det var før jeg så henne som programleder i SVT-programmet «Jills veranda». Onsdag starter en ny sesong hvor Jill utforsker Nashville sammen med andre svenske artister. Det skal jeg se! Det bør du óg!

Hjemme i Sverige har Jill Johnson vært populær siden seint på 1990-tallet. Men kanskje uten å bli tatt helt seriøst av alle. Til det har hennes countryprofil vært for folkelig og til tider nærmet seg dansebandsegmentet. Med andre ord en sånn artist vi «rettroende» ikke gidder bruke tida på, og lettest arkiverer under «billig bensinstasjonmusikk».

Kan være jeg fortsatt ville oppleve henne slik, hvis jeg spilte hennes gamle plater om igjen. Men de siste par årene har det sneket seg inn en aldri så liten tvil. Kanskje har jeg vært urettferdig? Kanskje har jeg tatt feil?

Nytt inntrykk

Årsaken til tvilen heter «Jills veranda», en programserie som gikk på SVT vinteren 2014 og helt har endret mitt syn på den svenske artisten. Men det er ikke bare jeg som har jublet, også hennes landsmenn har trykket henne til brystet. Til de grader at Jill Johnson i fjor ble kåret til «Årets kvinnelige programleder», mens «Jills veranda» stakk av med prisen både for «Årets program» og «Årets realityprogram».

Med en slik suksess, måtte det bli enda en sesong. Og den sesongen starter altså nå, onsdag 11. november!

Utforsker Nashville

Konseptet er like genialt som enkelt. Jill Johnson, som bor på en ranch utenfor Nashville, inviterer i hvert program en svensk artist hjem til seg. Sammen utforsker de deretter Nashville, med utgangspunkt i det gjesten lurer mest på eller vil oppleve i den amerikanske countrymetropolen. Og underveis snakker de selvsagt musikk, country, og historikk – foruten at de endelig også skaper noe musikk som skal framføres.

Noe av nøkkelen til suksessen ligger i valget av gjester og deres spesifikke undring. Som da (i første seong) lesbiske Kakan Hermansson ville oppsøke kristne Tea Party-folk for å se hvordan de oppfattet henne. Eller som da hiphopartisten Rikard «Skizz» Bizzi fra en belastet drabantby utenfor Stockholm ville oppsøke fattigdomen i en trailerpark utenfor Nashville.

I andre program ble det også satt fokus på våpengalskap og rasisme, samtidig som Jill Johnson og hennes gjest Magnus Carlson (fra Weeping Willows) fant en uteligger, Doug Seegers, med så stort musikalsk talent at han få måneder etter toppet salgslstene i Sverige. Mer om det om litt.

Seinabo Sey først ut i høst

I årets sesong får Jill besøk på sin veranda av Seinabo Sey, Joel Alme, Veronica Maggio, Annika Norlin (Säkert!, Hello Saferide), Jerry Williams og Adam Baptiste.

Først ut er Sey som vil synge gospel og spille banjo, mens Joel Alme vil treffe noen på kant med samfunnet og derfor oppsøker fengselet. Veronica Maggio prøver på livet som cowboy og treffer underveis også countrystjernen Gillian Welch.

For de øvrige tre er rekken eller temaer de vil utforske foreløpig ikke offentliggjort.

Eventyret Doug

Så vender vi tilbake til Doug Seegers…

I første sesongs siste program blir Jill Johnson og Magnus Carlson tipset om en uteligger som livnærer seg som gatesanger. De finner Doug Seegers, en mann i 60-årene som sitter på gata med gitaren og spiller egne låter. Johnson og Carlson blir helt fjetret da han synger sin egen «Going Down To The River» og knytter kontakt. Seinere oppsøker de Seegers på et herberge for utslåtte og trekker ham med seg inn i det gamle studioet til Johnny Cash. Der venter blant andre sønnen til legenden, og sammen spiller gjengen inn nevnte låt med Seegers.

«Going Down To The River», går til topps på listene i Sverige, straks programmet er vist. Og plutselig har hjemløse og ukjente Seegers et stort publikum i Sverige. Det resulterte også i at han fikk tilbud om å spille inn album, og i mai 2014 kom debutalbumet Going Down to the River», hvor han også har med Emmylou Harris og Buddy Miller.

Også albumet gikk kjapt til topps i Sverige, og det siste året har han vært på et par store turnéer med mange utsolgte konserter i nabolandet (turnéene har også så vidt vært innom Norge) og fått et helt annet liv enn det han hadde før Jill og Magnus dukket opp.

Av Leif Gjerstad

Se video: Doug Seegers «Going Down To The River»

Legg igjen en kommentar