Dette er verdens beste coverlåt

 

Verdens beste cover? Må være Jimi Hendrix-versjonen av Bob Dylans «All Along The Watchtower». I dag er det 50 år siden Hendrix gikk i studio med den.

Det var under arbeidet med hans doble «Electric Ladyland»-album som han fant ut at han gjerne ville covre Dylan-låten. Og det var i Olympic Studios i London at han plugget inn og spilte inn Watchtower. Han var imidlertid så pass misfornøyd med resultatet at han i New York noen måneder seinere gikk inn i Record Plant-studioet og la på noen ekstra lag gitarer. Og da han endelig var fornøyd skilte låten seg så mye fra originalen at det knapt var mulig å tro at det var samme låt. Men det var det selvsagt. Og ikke bare det, Hendrix elektriske utblåsning i «All Along The Watchtower» var så magnifik at  låten har hatt en tendens til å havne aller øverst på pallen, når «tidenes beste covere» skal kåres. Også Dylan var så fornøyd med Hendrix’ tolkning att han selv begynte å framføre låten i en drakt som lå mye nærmere supergitaristens enn sin egen.

Jeg liker ikke å rangere, men det er ingen tvil om at den også hos meg ville være en meget sterk kandidat til førsteplassen. Det ga meg lyst til å lage en spilleliste med noen covere jeg har satt pris på opp igjennom årene, men det var vanskelig å bestemme hva slags kriterier jeg skulle legge til grunn. Burde jeg bare ta med låter som skiller seg markant fra originalen? Burde jeg bare ta slike som har satt klare spor etter seg i historien? Eller burde jeg heller prioritere de obskure, de som liksom kan vise at «ha, jeg har hørt noe du ikke kjenner til!»? Eller burde jeg heller vektlegge det kjente og folkekjære elementet?

Når jeg nå ser de rundt 50 låtene jeg plukket ut, så vitner det om et litt Nasse Nøff-svar. Ja til alt. Mye kan skille dem, men det har de til felles at jeg syns de er så gode at de fortjener oppmerksomhet.

Og ja: Selv om de øvrige låtene ikke er rangert er det helt naturlig å starte med låten som er grunnen til denne listen: Jimi Hendrix Experience «All Along the Watchtower».

God coverlytt!

Av Leif Gjerstad

PS! De litt over tredve første på lista er hentet fra det store utland, mens de resterende er norske og svenske.

 

Legg igjen en kommentar