Walker Brothers: Balladebrødrene som ikke var brødre

Walker Brothers sang ballader bedre enn noen andre. (Foto: Wikimedia Commons)

Walker Brothers sang ballader bedre enn noen andre. (Foto: Wikimedia Commons)

Jeg tenkte det i fjor høst, men rakk det ikke da. Derfor forter jeg meg nå med en liten hyllest til verdens beste brødretrio som ikke var brødre. Denne uka er det 50 år siden Walker Brothers toppet hitlistene med «The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore».

Scott Engel, John Maus og Gary Leeds var verken brødre eller slektninger, men i 1964 bestemte de seg for å inngå en brødrepakt som Walker Brothers og samtidig flytte fra Los Angeles til England. Det var Leeds idé, siden han hadde turnert England med P.J. Proby og følte seg overbevist om at musikken til Walker Brothers – Phil Spector-inspirerte sjelfulle ballader – passet bedre i England enn i hjemlandet USA.

Og dermed gikk Walker Brothers «feil vei» i datidas popverden. For i 1965 handlet alt om engelske beatband og britene dominerte amerikanske hitlister i slik grad at begrepet «British Invasion» ble født. Mens Walker Brothes altså dro til England og satset der med slikt hell at de gjorde det langt bedre på denne siden Atlanteren enn i sitt hjemland.

Til topps med Bacharach

Som så mye den gangen gikk det fort i svingene. Et halvt år etter at de kom til England entret Scott Walker, John Walker og Gary Walker de britiske hitlistene med «Love Her». Verken den største låten eller den største hiten, men et forvarsel om hva som snart skulle komme.

For i august samme år gikk Walker Brothers i studio med en gammel Burt Bacharach/Hal David-låt, den like vakre som stemningsfulle «Make It Easy On Yourself», med Scott Walkers bariton i praktfull fokus. En måned seinere gikk den helt til topps på britiske hitlister og etablerte de uekte brødrene som store stjerner.

Det hadde jeg tenkt å skrive noen linjer om da den gikk til topps, men for mange andre oppgaver torpederte opplegget der og da.

To førsteplasser

Heldigvis visste jeg at det ville by seg en ny sjanse. Riktignok stoppet nydelige «My Ship Is Coming In» på tredjeplass ved juletider det året, men da mars kom og nordmenn jublet over sola som endelig begynnte å gjøre seg gjeldende igjen, sang Walker Brothers «The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore» med slik bravur at de fikk sin andre listetopper i løpet av et halvår.

Det ble også deres siste, og på mange måter også slutten på trioens storhetstid. Riktignok fikk de noen mindre hits i kjølvannet av megasuksessene de hadde hatt, men de ble mindre for hver gang og i 1967 var stemningen innad i trioen så dårlig at brødrene skilte lag.

Og hva har de gjort hver for seg, spør du? Her har du svaret:

Scott Walker

Scott Walker (Foto: pressefoto/4AD)

Scott Walker (Foto: pressefoto/4AD)

Scott Walker hadde som hovedvokalist blitt det naturlige midtpunktet i trioen, og som soloartist gjorde han det svært bra med sine tre første solo-LPer, for sikkerhets skyld kalt «Scott 1», «Scott 2» og Scott 3». Men for hver plate ble han litt mer søkende og eksperimentell, og etter noen år på popstjernehimmelen forsvant han litt inn i skyggene, selv om han aldri ble glemt.

Det viste også albumet «Drift» i 2006. Det var hans første album på elleve år, og ble mottatt med så stor interesse som få gamle stjerner kan drømme om. Den etablerte også dagens Walker, som en ambisiøs avantgarde-komponist som er blitt rost opp i skyene både for Drift-oppfølgeren og ikke minst 2014-albumet (hans foreløpig siste) «Soused», en eksperimentell samarbeidsplate med metalbandet Sun O))).

John Walker

 

John Walker (Foto: All Music)

John Walker (Foto: All Music)

John Walker prøvde seg også på en solokarriere, men selv om solodebutsingelen «Annabella» (skrevet sammen med Graham Nash) ble en liten hit, gikk hans seinere utgivelser ganske ubemerket hen. Unntatt selvsagt da Walker Brothers ble gjenforent en kort periode midt på 1970-tallet og igjen inntok hitlistene for en kort stund.

På 1980-tallet flyttet John Walker tilbake til USA, tok en datautdannelse og jobbet som konsulent, samtidig som han bygget sitt eget studio og spilte inn både seg selv og andre artister.

John Walker døde av kreft i 2011. Han ble 67 år.

Gary Walker

Gary Walker (Foto: www.gary-walker.net)

Gary Walker (Foto: www.gary-walker.net)

Gary Walker var selv den gangen Walker Brothers herjet som verst den mest anonyme av de tre. Det forble han også siden. Riktignok startet han bandet Gary and the Rain og ga ut en LP og noen singler med dem, men uten større framgang. Etter den korte gjenforeningen med Walker Brothers på midten av 1970-tallet forlot han musikkbransjen og fokuserte mer på kunstnerisk virksomhet og modellbygging.

 

Det siste tiåret har han likevel vært med på noen 60s-revival-turnéer, samtidig som Facebook-siden hans tyder på at han fortsatt både skriver og spiller litt musikk.

Av Leif Gjerstad

Se også video: «The Sun Ain’t Gonna Shine anymore»

Hør også spilleliste (Spotify): Walker Brothers fem største hits (kronologisk)

 

Legg igjen en kommentar