Whitney Houston – spiller på lag med Gud og seg selv

(intervju opprinnelig publisert juni 1987)

Whitney Houston-intervju i Bergens Tidende 03.06.1987

Montreux: 1. juni ble Whitney Houstons lenge etterlengtete nye LP «Whitney» sluppet. Den inneholder 10 låter, og består i likhet med debut-LPen fra 1985 av en blanding av up tempo danselåter og romantiske soul-ballader. Kanskje med litt større vekt på først nevnte, skal vi dømme av den lille snikpremieren vi fikk være med på i Montreux.

– Det ligger 18 måneders sammenhengende hardt arbeid, bak platen, og det burde være unødvendig å si at jeg er fornøyd med den. Hadde jeg ikke vært det, ville den ikke ha kommet ut, sier Whitney med et perlehvitt smil da Bergens Tidende sammen med en håndfull aviser fra hele Europa får en samtale med henne.

Med sanger som «How Will I Know», «You Give Good Love», «Saving All My Love For You» og «The Greatest Love Of All», i spissen, smeltet den nå 23-årige New Jersey-jenta så mange hjerter at hennes debut-LP i dag har solgt over 13 millioner eksemplarer. Og det er langt mer enn noen platedebutanter før henne noensinne har klart!

Men selv den største suksess har sin bakside. Hvordan følger man opp en slik suksess, og hvordan lever man opp til de skyhøye forventningene som skapes?

– For mitt vedkommende må svaret bli «ved å være meg selv». De eneste forventningene som jeg føler at jeg må leve opp til er mine egne, og mer enn et press betraktet jeg derfor min nye LP som en stor og spennende utfordring. Skulle jeg gå rundt og bekymre meg for andres forventninger til meg… ja, da måtte jeg vel ha blitt helt sprø!

Andres låter, egne følelser

Whitney Houston er aktuell med nytt album, «Whitney». (Foto: Arista Records)

Som på sin forrige LP har Whitney Houston også denne gang bare brukt andres låter. Hun forteller at det gikk med atskillige timer til å lytte på hundrevis av sanger før hun gikk i studio med elleve av dem. Og av disse er ti med på LPen, deriblant en Benny Andersson/Bjørn Ulvæus/Tim Rice-komposisjon (fra «Chess»).

– På sikt håper jeg å få bedre tid til å komponere selv, og ikke bare bruke andres låter. Men foreløpig har det ingen høy prioritet. Så lenge jeg klarer å uttrykke mine egne følelser gjennom min sang, er spørsmålet om hvem som har skrevet den mindre vesentlig, sier Whitney Houston som på «Chess»-låten synger duett med sin mor.

Før innspillingen var det også snakk om å gjøre duetter med Steve Perry, Billy Joel eller George Michael. Men den hun har aller mest lyst til å synge sammen med er… Billy Idol?

– Ja, bare bli forbauset, ler hun høyt og hjertelig. Men Billy Idol er altså den rock’n’rolleren som jeg liker best. Og glem hans macho-image på scenen. Som privatperson er han en av de snilleste og greieste du kan tenke deg!

Religion og film


– Gud spiller en meget stor rolle i mitt liv, og det er utenkelig for meg å gjøre noenting uten å føle Hans kjærlighet. Guds kjærlighet er drivkraften i alt jeg gjør, forteller Whitney som samtidig avslører at hun har planer om en gospel-LP.

– Ikke nå, men definitivt en eller annen gang i fremtiden. Men selv i dag er det mye gospel i det jeg gjør. Som barn sang jeg i gospelkor, og uansett hvilken stilart jeg velger å synge i, så vil det alltid være et snev av gospel der, sier Whitney Houston.

Ved siden av gospel-planene er Whitney heller ikke fremmed for tanken å prøve seg på filmduken.

– Det har versert mange forskjellige rykter om mine filmplaner, men ingen stemmer. Med unntak av at Robert de Niro og jeg har hatt konkrete samtaler og diskusjoner om et filmmanus. Men også disse planene går en eller annen ubestemt gang i fremtiden. Det er umulig å gjøre alt på en og samme gang, og i øyeblikket krever musikken meg fullt ut.

Fritid og privatliv


– Jeg er nøye med å sette av litt tid til meg selv. Skal du kunne leve et harmonisk liv og bevare din mentale helse er du pent nødt til det. Å leke popstjerne på heltid betyr en virkelighetsfjern og overfladisk livsstil som det ikke kommer noe godt ut av, sier Whitney som om sitt privatliv utenfor rampelyset beskriver seg selv som en «kjedelig og grå person».

– Jeg trives best hjemme i huset sammen med mine to katter og min hund, eller sammen med mine foreldre og brødre. Og som de fleste andre liker jeg å gå i butikker fra tid til annen. Av og til kan det være litt sjenerende med alle blikk, men stort sett respekterer folk at jeg er der som privatperson og ikke som offentlig eiendom.

Offentlig eiendom blir hun imidlertid definitivt når hun legger ut på en flere måneder lang turné. Først i USA, og deretter til høsten Europa. Og Norge?

– Sure, sier Whitney med sitt søte og sjarmerende smil mens hun venter på hotellheisen.

– Er det et løfte?

– Ja, sier hun og hennes manager i munnen på hverandre idet heisdørene lukkes igjen bak dem.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i mai/juni 1987 i flere aviser. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende)

 

Legg igjen en kommentar