Kjartan forteller om «Ludium»

«Ludium» (1994)

Ludium-cover

Ludium-cover

Bandet: Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen, Atle Karlsen, Aslak Dørum, Sola Johnsen

Produsent: Yngve Sætre

Studio: Sigma Studios (Bergen) og Ambience studios (Oslo)

Plateselskap: Oh Yeah!

«Ludium» kom som best på 2. plass på VG-lista

 

Kjartan forteller om «Ludium»

Dette er den tyngste Dumdum-plata jeg har jobbet med. Det skyldes selvsagt at Prepple og Guri vinteren 1993 mistet sin lille datter i hjernhinnebetennelse. Opplagt aller verst for dem, men hele bandet og alle i apparatet rundt oss ble helt satt ut og fikk en real smell. Bare grusomt.

Den mest kjente sangen fra «Ludium» er da også direkte knyttet til denne tragiske hendelsen. «Tyven Tyven» bare tvang seg fram, den var noe jeg bare måtte skrive. Det ville vært umulig å gå videre uten å si noe om det.

Etter at jeg hadde skrevet låten, grudde jeg meg litt for å presentere den for Prepple. Hvordan ville han takle det? Men som person er Prepple så rolig og stoisk at det i grunnen gikk greit. Jeg husker likevel ikke så mye fra den tida annet enn at jeg var helt nummen en lang periode.

Dette var også den første plata med Aslak Dørum, som hadde tatt over bassen fra Persi. Jeg husker jeg allerede på avskjedskonserten til hans tidligere band Follow That Dream tenkte at han ville jeg gjerne spille sammen med! Det fikk jeg for øvrig gjort ikke så lenge etter, da Aslak, Lars Lillo-Stenberg, Ned Leukhart og jeg spilte et knippe Only Ones-låter en nyttårsaften på Barbeint i Oslo.

Etter hvert ble vi også gode venner, så da det skar seg med Persi og han forlot Dumdum Boys, var jeg aldri i tvil om hvem jeg villa ha i stedet. Men Aslak var veldig i tvil og takket først nei. Han hadde hengt en del med Persi og syns det var litt vanskelig å ta hans plass. Til slutt fikk vi overtalt ham, og siden har det ikke vært noen vei tilbake!

Når jeg hører «Ludium» i dag, liker jeg godt det jeg hører. Men den høres samtidig veeeldig mørk ut. Laget av noen som prøver å holde hodet over vannet. Og ja, det var en fryktelig tung plate å lage. I ettertid tenker jeg at vi nok burde tatt en lengre pause før vi gikk i studio. Men sikker er jeg ikke. Vi følte vi måtte videre, og kanskje hadde det bare blitt verre å gå videre dersom vi hadde utsatt denne prosessen enda lenger?

Av Leif Gjerstad

Les også: Dumdum Ludium (arkivintervju fra 1994)

Les også: Kjartan forteller om «Transit»

Les også: Kjartan forteller om «Pstereo»

Les også: Kjartan forteller om «Splitter pine”

Les også: Kjartan forteller om “Blodig alvor Na Na Na Na Na»

(Dumdum Boys gir ut alle sine studioalbum på LP og slipper en ny hver måned. LeffesLab har bedt Kjartan Kristiansen fortelle litt om hver enkelt plate samme dag som de utgis. Denne måned: «Ludium». Neste måned: «Sus»).

Legg igjen en kommentar