Springsteen sier ja til Utøya

Bruce Springsteen-intervju i Adresseavisen 14. mai 2012

(Sevilla): 22. juli er Bruce Springsteen i Norge. Lørdag bekreftet han at han gjerne deltar i en markering på Utøya, hvis han blir spurt.

Søndag sparker Bruce Springsteen i gang sin Europa-turné i Sevilla, og om drøye to måneder spiller han tre konserter i Norge. Den første i Oslo 21. juli og de to andre i Bergen 23. og 24. juli. 

Det betyr at han er i Norge og har spillefri 22. juli, og på spørsmål fra ABC Nyheter bekrefter Springsteen at han gjerne deltar på en markering på Utøya, hvis hans nærvær er ønsket.

– Det var en forferdelig tragedie som rystet både meg og hele det amerikanske folk. Jeg har fulgt saken meget tett, og den er mye verre enn forferdelig. Det som skjedde er helt ubeskrivelig. Så langt har jeg ikke fått noen direkte henvendelser om å delta på en markering der 22. juli, men skulle det komme, så er det noe jeg absolutt gjerne vil være med på, bekreftet Springsteen da vi fikk noen minutter med ham rett etter soundcheck på Estadio Olympico i Sevilla lørdag kveld.

Svett prøve

I 38 stekende grader hadde Springsteen en nesten to timer lang gjennomkjøring av showet med sitt trofaste E Street Band, som på årets turné stiller i en vesentlig utvidet utgave med både blåserrekke og kor. Og ikke minst, Jake Clemons, som har overtatt saksofonen i bandet til sin avdøde onkel Clarence «Big Man» Clemons. Og som etter lørdagens soundcheck å dømme allerede har spilt seg til en sentral rolle på scenen.

Men det var selvsagt «The Boss» som styrte begivenhetene og ga beskjedene på scenen. For det meste dypt konsentrert om å få detaljene rett, men også med smilet på lur. Og med et spørsmål til en liten gjeng svært entusiastiske stadionarbeidere, som fulgte lydprøven lengst opp på tribunen, om de hadde noe ønske? Heiaropene overdøvet hva de måtte ha svart, men Springsteen ga dem i hvert fall den gamle klassikeren «Thunder Road».

Finanskrisen

– Jeg er kommet til Sevilla for å svette som en hund, smilte Springsteen da han inviterte pressekorpset fram til scenekanten for en liten prat etter lydprøvene. Men verken varme eller jetlag syntes å plage 62-åringen, som var både vennlig, oppmerksom og snakkesalig.

Og foruten Utøya, var det han aller helst snakket om den politiske og økonomiske krisen i sitt hjemland og Europa.

– Det har vært en skremmende utvikling det siste tiåret. Finanselitens grådighet er blitt større og den sosiale ansvarsfølelsen er kastet ut vinduet. Før viste selv Wall Street-meklerne et visst ansvar for landets økonomi, men i dag er det kun interessene til seg selv og aksjeeierne de representerer som de bryr seg om. Resultatet er blitt et klart større skille mellom de få rike og de mange fattige og arbeidsledige. USA er i ferd med å gå i oppløsning, hevdet Springsteen og tilføyde at krisen selvsagt ikke bare gjaldt USA, men hele verden.

– Ikke minst her i Spania, hvor tilstanden er enda dystrere enn i mitt eget land.

Lyspunkter

Springsteen møtte Sevilla og pressen i helsvart, fra briller og t-skjorte til jeans og støvler. Men selv om mye ser mørkt ut, ser Springsteen også noen lyspunkter.

–  Etter et tiår i mitt hjemland, hvor den konservative høyresiden i Tea Party har fått styre premissene for den offentlige samtalen, har finanskrisen skapt et engasjement som er i ferd med å skape en ny bevissthet i folk og en ny kurs for landet. Ikke minst har Occupy Wall Street-bevegelsen fungert som et veldig fint korrektiv til Tea Party. Etter at de kom på banen, har den offentlige samtalen forflyttet seg fra høyre til venstre for sentrum, mener Springsteen.

Støtter fortsatt Obama

Da Barrack Obama ble valgt til USAs president for fire år siden, var Bruce Springsteen en av hans aktive og åpne støttespillere. Siden er det gått rykter om at Springsteen har vært så skuffet over det Obama har fått til at han ikke lenger vil støtte ham. Det ryktet dementerer nå Springsteen.

– Han har fortsatt min støtte, og jeg mener at hans stab har flere medarbeidere med gode ideer. Men den politiske maktbalansen i USA har gjort oppgaven for Obama vanskelig, sier Springsteen.

Wrecking Ball

Den 62-årige artisten bekrefter samtidig at finanskrisen er bakteppet til hans 2012-album «Wrecking Ball». 

– Jeg begynte arbeidet med «Wrecking Ball» i 2008, da finanskrisen begynte å slå inn for alvor og ingen tok ansvar. Alt det som skjedde og konsekvensene det fikk for vanlige folk gjorde meg forbannet og ga meg energi og inspirasjon til denne plata, forteller Bruce Springsteen, som på «Wrecking Ball» spinner en musikalsk vev som spenner over flere generasjoner.

– Dagens finanskrise er ikke ny. Bare i vår tid har vi opplevd liknende dype kriser både i 1930-årene og 70-årene. Vi har vært igjennom det før, og vi vil måtte oppleve det igjen, i en slags evig sirkel. 

Det preger også albumet, hvor jeg i tekstene prøver å skildre situasjonen til vanlige amerikanere i dag, men parrer det med musikk som baserer seg på gamle, tradisjonelle røtter. Jeg ønsket å gi «Wrecking Ball» en historisk kontekst, som illustrerer hvordan ting henger sammen og mye blir forandret, men mye fortsatt er det samme, sier Springsteen før han trekker seg tilbake fra scenekanten som han igjen skal innta på turnépremieren søndag kveld. Da med 40.000 tilskuere nedenfor scenekanten.

– Jeg har det bra nå, og kommer til å ha det fantastisk søndag kveld, forsikrer «The Boss» avslutningsvis. 

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i flere medier i mai 2012. Denne versjonen er hentet fra Adresseavisen 14. mai 2012)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *