Kjartan forteller om «Totem»

«Totem» (1998)

Totem-cover

Totem-cover

Bandet: Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen, Atle Karlsen, Aslak Dørum, Sola Johnsen

Låter: Tidens tidsfordriv, Vrom vrom (ride ride), Hei det er meg, Syndig søndag, Vår mann Herman, Gul & blå, Hei Gud, Ikke faen, Stol på meg, André Nalin, Brændeviin, Slangetungevalsen

Produsent: Yngve Sætre

Studio: Endless Sound (Oslo)

Plateselskap: Oh Yeah!

«Totem» kom som best på 7. plass på VG-lista

Kjartan forteller om «Totem»

«Totem» hadde en litt kaotisk fødsel. Da vi gikk i studio var det uten noe klart til den skiva, og allerede på andre innspillingsdagen måtte Sola avbryte og reise hjem til Trondheim. Kona hans var gravid og holdt på å miste barnet.

I studio hadde vi alliert oss med Yngve som produsent nok en gang. I motsetning til våre tidligere plater som var spilt inn organisk, brukte vi litt programmering på “Totem”, noe som gjorde at den ble litt vanskelig å spille live.

Tittelen er for øvrig resultat av at Aslak og jeg dro på sykkeltur til Maridalen. Hensikten var å pønske ut en tittel som satt, og med i bagasjen hadde vi pølser, øl og akevitt. Men pølsene var så salte at ølen kjapt tok slutt, slik at vi gikk løs på spriten. Det endte med at vi ble så dritings at vi tryna på syklene inne i marka, syklet oss ville og omtrent fikk full panikk.

På en eller annen måte kom vi oss likevel hjem igjen, og med hadde vi tittelen “Totem”. Men selv i dag er ingen av oss i stand til å huske hvorfor vi landet på akkurat den.

“Totem” er ellers første gang som vi gikk på en smell. Verken kritikere eller publikum vendte tommelen opp, og i studio var det bare ikke morsomt lenger. Det var dårlig stemning.

Ting ramlet liksom litt sammen på den plata, og selv følte jeg meg både som premissleverandør og syndebukk. På den tida gikk jeg litt for mye på fylla og slet med personlige problemer som gjorde at jeg nok ofte kunne oppføre meg som en drittsekk.

Da vi var ferdige i studio var stemningen i bandet så laber at vi bestemte oss for en pause på ubestemt tid.

Til tross for problemene med skiva likte jeg den, og jeg gjør det fortsatt. Og hvis Prepple er full er det helst “Totem” av våre plater han spiller.

Av Leif Gjerstad

 

Les også: Dumdum-dans rundt totempælen (arkivintervju fra 1998)

Les også: Kjartan forteller om «Sus»

Les også: Kjartan forteller om «Ludium»

Les også: Kjartan forteller om «Transit»

Les også: Kjartan forteller om «Pstereo»

Les også: Kjartan forteller om «Splitter pine»

Les også: Kjartan forteller om «Blodig alvor Na Na Na Na Na»