Elvis er konge

Vi markerer 70-årsdagen til Elvis Costello med en spilleliste med 70 av hans sanger. (Foto: Wikimedia Commons)

Søndag 25. august fyller Elvis Costello 70 år. I 47 av disse har briten vært hyllet plateartist. Her er en spilleliste med 70 låter fra hans lange karriere.

«Less Than Zero» smalt det fra Declan Patrick McManus alias Elvis Costello I mars 1977. Men tittelen på debutsingelen fra den da 22-årige artisten var definitivt misvisende. «Less Than Zero» var jo så mye mer enn ingenting!

Noen listeplassering ble det riktignok ikke for London-guttens første singel, men i et pønkete England spisset man ører. Selv om det Elvis Costello gjorde neppe kunne kalles pønk, kom musikken med en slik energi at den opplevdes som nært beslektet. Det fikk bli «new wave». Eller på godt norsk nyveiv.

Siktet riktig

Så selv om «Less Than Zero» aldri ble en hit, ryddet den veien for Elvis Costello. Oppmerksomheten var derfor sikret og forventningene høye da debutalbumet «My Aim Is True» ble sluppet sommeren 1977. Og Costello skuffet ingen! «My Aim Is True» havner som regel langt der oppe når «tidenes beste debutalbum» skal kåres, og albumets fjerde singel «Watching the Detectives» framstår fortsatt som noe av det fineste 1977 ga oss.

Både albumet og Detectives-singelen fikk Top20-plasseringer i hjemlandet, og da han fulgte opp like sterkt med de etterfølgende albumene «This Year’s Model» (1978) og «Armed Forces» (1979) med knallsingelen «Oliver’s Army» var det ikke lenger tvil. Elvis var konge!

Verdig konge

Muligens vil noen kverulanter hevde at kongetittelen egentlig tilhører en annen Elvis, men sikkert er i hvert fall at Elvis Costello i over fire tiår har fortsatt med uforminsket energi og gitt ut så mye bra at han er tronen verdig. En av hemmelighetene har vært at han har vist en større nysgjerrighet enn mange av sine kolleger, og prøvd sine vinger innenfor flere ulike sjangere. Ikke alltid med like stort hell, men som regel treffsikkert nok. Og nesten alltid uten å miste forbindelsen til det vi gjerne oppfatter som hans musikalske personlighet: melodier som kan være like smellvakre som de kan være energiske, gjerne med poetisk sikre og spisse tekster.

Underveis har han også plukket opp en rekke velfortjente priser og utmerkelser, og at han i tillegg har utviklet seg til å bli en glimrende liveartist skader selvsagt ikke hans posisjon som en av vår tids største artister. Mye mer kunne derfor vært skrevet om ham her, men vi velger i stedet å la musikkens hans tale. Med en spilleliste som i anledning 70-årsdagen teller 70 av hans låter fra 1977 til 2022.

Gratulerer med dagen, Elvis!

Av Leif Gjerstad

Les også: Den sarkastiske romantikeren (intervju fra 1989)

Les også: Elvis Costello i rosenes leir (intervju fra 1991)

Les også: Sympatisk brite med brutale sanger (intervju fra 1994)

Hør spillelisten «70 med Elvis Costello»:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *