Hun kan vinne Nordisk Råds litteraturpris

Roskva Koritzinsky er nominert til Nordisk råds litteraturpris. (Foto: sputnik/Wikimedia Commons)

Hvis Roskva Koritzinsky i morgen får prisen, blir 29-åringen den yngste vinneren noensinne. Det er likevel andre forfattere som pekes ut som favoritter. I kveld blir alle de nominerte presentert på Litteraturhuset i Oslo.

Tirsdag blir Nordisk Råds Litteraturpris utdelt i Operaen i Oslo. De fem nordiske landene har nominert to hver, foruten at Grønland, Færøyene og Åland også har fått nominere hver sin. Fra Norge stiller altså Roskva Koritzinsky og Carl Frode Tiller.

Les mer om de nominerte her!

29-årige Koritzinsky er kanskje ukjent for mange, men hennes tre utgivelser (to novellesamlinger og en roman) har så langt sikret henne Aschehougs debutantstipende og nominasjon til Tarjei Vesaas debutantpris. Til Nordisk råds litteraturpris er hun nominert for fjorårets novellesamling «Jeg har ennå ikke sett verden».

Carl Frode Tiller blant favorittene

Mens nominasjonen av Koritzinsky nok kom som en overraskelse på mange, hevet neppe noen øyenbrynene da Tillers navn dukket opp. Han er tross alt en av Norges mest etablerte forfattere og har i tillegg vært Nordisk-nominert en gang tidligere, for romanen «Innsirkling 2» i 2011.

I år er Carl Frode Tiller tilbake i det gode selskap med fjorårets glimrende roman «Begynnelser», og han nevnes av mange som en av årets store favoritter. De andre to som oftest nevnes er danske Vita Andersen (76) og svenske Agneta Pleijel (78).

To veteraner: Vita Andersen og Agnete Pleijel

Vita Andersen debuterte i siste halvdel av 1970-tallet, og hennes to første bøker ble storselgere som også skapte mange kontroverser for sitt feministiske innhold. I år er hun nominert for den selvbiografiske romanen «Indigo. Roman om en barndom».

Også Agneta Pleijel har vendt seg mot det selvbiografiske, i romanen hun er nominert for. I over 50 år har Pleijel vært en av Sveriges mest profilerte kulturpersonligheter, og har blant annet vært kulturredaktør i Aftonbladet og tilknyttet Dramaten som professor i dramatikk. Som forfatter har hun gitt ut en rekke bøker innen ulike sjangere, med romanen «Doften av en man» (2017) som den siste. Det er hennes andre i en selvbiografisk serie, og boka er blitt omtalt som en feministisk utviklingsroman, med avstamp på 1960-tallet.

Presenteres i Litteraturhuset

Mens Nordisk råds litteraturpris deles ut i Operaen i Oslo i morgen tirsdag, vil (visstnok) samtlige nominerte stille på et arrangement i Litteraturhuset i Oslo nå i kveld. Der vil samtlige forfattere presenteres kort, foruten at de skal lese litt fra sine respektive nominerte bøker.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *