Kjartan forteller om «Gravitasjon»

«Gravitasjon» (2006)

 

Platecover_Dumdum_Boys_Gravitasjon-300x300

Bandet: Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen, Atle Karlsen, Aslak Dørum, Sola Johnsen

Låter: Lunta brenner, Gå på vannet, Tynn tråd, Enhjørning, Gravitasjon, Takke Faen, Brillefint, Tip Top, Stengetid, Seig jævel, Waltzheimer

Produsent: Yngve Sætre

Studio: Athletic Sound (Halden), Amper Tone Studio (Oslo) og Duper Studio (Bergen)

Plateselskap: Oh Yeah!

«Gravitasjon» kom som best på 1. plass på VG-lista

Kjartan forteller om «Gravitasjon»

Vi hadde vært fra hverandre i fem år og jeg hadde vært opptatt med Tweeterfriendly Music og andre prosjekt, da Dumdum Boys kom sammen igjen for en Racer-konsert på Adresseavisens arrangement Ut Awards.

Jeg hadde lagd to album med Tweeter og syns det var veldig kjekt. Men den kvelden i Trondheim, da vi sto på scenen som Racer bare følte jeg at «Hallo, dette er spesielt!!»

Etter Racer-konserten satt alle i bandet igjen med den samme følelsen. Vi kan ikke skusle bort den dingsen vi har sammen. Det var på tide å gjøre noen Dumdum-greier igjen. Det var likevel ikke gitt at spranget fra Racer til Dumdum Boys skulle gå greit, men lysten var så sterk at vi i det minste ville gjøre et forsøk. Og da vi kom sammen igjen gikk alt på skinner. Så mye energi og så god stemning!

Hele «Gravitasjon»-innspillingen var et overskuddsprosjekt. Alle i bandet var glade, og det virket som alle rundt oss også var det. Vi møtte en utrolig goodwill og comebackkonserten på Norwegian Wood i juni 2003 var et utrolig løft. Det var som at folk var oppriktig glad for at vi var tilbake., og alt dette smittet over på hele prosessen.

Den kuleste låten på «Gravitasjon» er kanskje tittelkuttet og «Tynn Tråd» er jo en innertier fra Aslak, men den jeg føler sterkest for er nok «Lunta brenner».

Ideen fikk jeg da jeg midt på natta skulle kjøpe røyk i Oslo sentrum. Inne på kiosken så jeg en fyr med «innbruddsekk» på ryggen som fiklet med et kort i minibanken. Jeg så ikke straks hvem det var, men mens jeg sto der i køen koblet jeg at det var en gammel kompis fra punkemiljøet i Trondheim . Jeg snudde meg for å se om det stemte.

Men han hadde allerede forsvunnet. Jeg regnet med at han hadde gjort to forsøk i minibanken med kortet, som sikkert var stjålet, og for at det ikke skulle bli slukt hadde han dratt til neste minibank for å gjøre et nytt forsøk der.

Jeg sjekket derfor nærmeste minibank, og ganske riktig, der var han. Han var ikke spesielt glad for å bli forstyrret av meg. Han hadde mange minibanker igjen å prøve seg på. Du skal være ganske optimistisk for å gå fra minibank til minibank nattestid i Oslo og prøve to ganger på hver i håp om å gjette riktig kode…Og han så ikke ut som en optimist akkurat. Tja, eller desperat da….

Da jeg ble kjent med ham var han en kool og morsom gutt, men nå var han definitivt ikke den samme som jeg engang kjente….Samtidig som han var nettopp det. Merkelige greier egentlig.

Jeg tror jeg synes det var hyggeligere å møte ham enn omvendt. Han er død nå.

Av Leif Gjerstad

Les også: Kjartan forteller om «Totem»

Les også: Kjartan forteller om «Sus»

Les også: Kjartan forteller om «Ludium»

Les også: Kjartan forteller om «Transit»

Les også: Kjartan forteller om «Pstereo»

Les også: Kjartan forteller om «Splitter pine»

Les også: Kjartan forteller om «Blodig alvor Na Na Na Na Na»

One thought on “Kjartan forteller om «Gravitasjon»

  1. Pingback: Kjartan forteller om «Ti liv» | Leffes Lab

Legg igjen en kommentar