Kjartan forteller om «Ti liv»

«Ti liv» (2012)

 

dumdum-boys-10-livBandet: Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen, Aslak Dørum, Sola Johnsen

Låter: Ti liv, God morgen Satan, Hybris, Pulver, Kald dag i helvete, Kort rødt skjørt, Synd for deg, Rennesteinsvalsen, Evig liv, Fred og kjærlighet

Produsent: Bent Sæther

Studio: Hytta til Prepple, Øra Studio og Duper Studio (miksing)

Plateselskap: Oh Yeah!

«Ti liv» kom som best på 1. plass på VG-lista

 

Kjartan forteller om «Ti liv»

Etter 20 gode år med Yngve Sætre, følte vi det var på tide å prøve en ny produsent. Vi lekte først litt med tanken om å bruke flere ulike, kansje vi kunne lage noen EPer, kanskje gi ut mange singler….

Lista med produsenter var egentlig ikke så lang, og den første vi fant fram til var den gamle Alex Harvey-produsenten Dave Batchelor. Han takket ja til å henge en uke med oss i Silence studio, langt inn i de svenske skoger. Men selv om Dave Batchelor er en grepa kar , ble det ganske fort klart at han ikke var vår mann.

Det ble derfor bare en runde i de svenske skogene, før vi kontaktet Bent Sæther, fylte bilen med instrumenter og masse sprit og dro han med oss opp på hytta til Prepple, i nærheten av Lillehammer.

Hverken jeg eller Prepple Kjente Bent fra før, Sola kjente ham litt. Vet ikke helt hvordan det er med Aslak, men det var i hvert fall han som foreslo at vi kunne prøve Motorpsycho-bassisten. Anyways; Da han og Motorpsycho begynte å markere seg i Trondheim, hadde jo vi allerede for lengst flyttet til Oslo. Og selv om jeg har hørt p Motorpsycho, skjønner jeg slett ikke alt det de driver med. Mitt favorittalbum med dem er for øvrig «Let Them Eat Cake».

Det var kjekt å jobbe med en som kommer fra et så forskjellig ståsted fra oss. Vi vil gjerne komme i mål på rundt tre minutter, helst ikke over fem…For Bent er et kvarter fortsatt ikke en lang låt. Det kommer kanskje aller best fram på «Kald dag i helvete», en Aslak-låt som har to for oss litt uvanlige særtrekk. Den er både en boogie og den har en lang solo/instrumentalbit. Det har vi aldri prøvd før.

Det var derfor lærerikt å jobbe med Bent. Han er en kunnskapsrik og kreativ fyr som fikk røsket opp i en del greier. Det viste seg dessuten at vi har veldig mange referanser felles, samtidig som vi liker mye av den samme musikken.

Det som er helt sikkert er at vi i hvert fall hadde det jævlig gøy på hytta, og mesteparten av kompene på plata ble faktisk spilt inn der i løpet av den ene uka. Resten gjorde vi ferdig i Trondheim, noen uker seinere. Mye av overdubbingen og vokal og andre pålegg ble gjort nede i Amper Tone. Yngve mikset noe av det, Bent en del oppe i Trondheim og Johnny Skalleberg mikset «Hybris» på et hotellrom i Paris.

Ellers tenkte vi å være litt ekstragavante med kor og stryk og greier. På «Fred og kjærlighet» er det full pakke med damekor og stryk av Mari Persen. Hun er en magisk dame som bor i Bergen og som lager og spiller inn helt utsøkte strykere! «Pulver» fikk også stryk fra Mari. Det er ganske kjekt å sende en låt til Bergen og så få et symfoniorkester på mail noen dager senere.

Da plata kom var det også litt moro at ingen bemerket at det er jeg, og ikke Prepple, som synger på «Pulver». Da fikk jeg bekreftet at ingen brydde seg så voldsomt, at det vel ikke var så mange som akkurat gikk og ventet på en ny Dumdum-plate. Noen kritikere var da også ganske avmålte, men jeg vil først og fremst huske «Ti liv» for at den var jævlig gøy å lage.

Og ja, jeg er faktisk også veldig fornøyd med hvordan den ble!

Av Leif Gjerstad

«Ti liv» avrunder Kjartan forteller-serien. De øvrige i serien finner du her:

Les også: Blodig alvor Na Na Na Na Na

Les også: Slitter pine

Les også: Pstereo

Les også: Transit

Les også: Ludium

Les også: Sus

Les også: Totem

Les også: Gravitasjon

Les også: Tidsmaskin

Legg igjen en kommentar