Morten Abel: Søkte til kirken når brudd skulle skildres

Morten Abel slipper nytt album og feirer med ny turné denne helgen. (Foto: åpner

Oslo: I dag slipper Morten Abel sitt nye album «Evig din». Som vel egentlig handler mer om det motsatte.

– Er det et skilsmissealbum? Morten Abel trekker litt på det før han konkluderer med et «nja, det er i hvert fall en samling låter med fokus på relasjoner, parkommunikasjon og brudd. Og man bruker jo gjerne sin egen situasjon som utgangspunkt når noe skal skildres».

– Når man står midt oppi en skilsmisse virker det meste helt uvirkelig, men etter et par år ser man det gjerne klarere. Da blir det lettere å forholde seg til og forsone seg med det som har skjedd. At bruddet faktisk førte til noe bedre. Og det er god terapi å uttrykke tanker og følelser gjennom tekst og musikk, fastslår Morten Abel som i 2015 skilte lag med sin samboer gjennom nærmere 20 år.

– Det lå ingen større dramatikk bak bruddet vårt. Det handlet mest om en gradvis forståelse av at vi hadde vokst fra hverandre, hevder 54-åringen som har to barn sammen med sin tidligere samboer. Ei jente på fjorten og en gutt på ni år.

– Barn gjør alltid brudd mer komplisert, men jeg føler jeg er blitt en bedre far som er mer tilstede i livene deres nå.

Refleksjoner rundt forhold

Når det gjelder «Evig din» understreker Morten at låtene mer enn å kommentere selve bruddet reflekterer utviklingen i forholdet over tid. Fra løftet om troskap og evig din via tvilen som melder seg til en ny innsikt om det som var og det som skal bli endelig tar form.

Musikalsk tok låtene endelig form i fjor høst, da Morten først brukte noen uker på å gå gjennom materialet med musikerne, før han flyttet hele hjemmestudioet sitt til St. Petri kirke i sentrum av Stavanger.

– Vi fikk låne et rom i kirken, og spilte deretter inn plata i løpet av drøye to måneder. Stort sett var vi der hver dag, forteller Morten som selv har produsert det nye albumet. I motsetning til forgjengeren «I fullt alvor» (2015), hvor han overlot produsentjobben til Odd Nordstoga.

– Det var min første soloplate på norsk, og da var det trygt og godt å samarbeide med Odd. Han har vokst opp i dalom og har mer kontakt med den delen av den norske virkeligheten enn meg, og han tilførte det litt jordnære uttrykket som «I fullt alvor» trengte. Det var morsomt og lærerikt å jobbe sammen med Odd og jeg gjør det gjerne igjen, men denne gangen føltes det naturlig å gjøre noe helt annet. Musikken er mer groove-orientert på den nye plata.

Kommer en tredje

Da Morten Abel for noen år siden fortalte at han skulle gi ut soloplate på norsk, erklærte han like godt at det skulle bli tre slike norskspråklige plater. Det står han ved, selv om han i dag ikke vil utelukke at det kan bli enda flere på morsmålet framover.

– Da jeg bestemte meg for å gi ut på norsk, valgte jeg å se på det som et prosjekt, med en klar begynnelse og en klar slutt. Da føltes en trilogi naturlig, og nå er jeg allerede i gang med materialet til tredjealbumet. Med musikk som jeg tror vil framstå som ganske nært, sier Morten og konstaterer at han ved å fullføre den plata også har fullført trilogiprosjektet.

– Og hva som skjer etter det har jeg ingen klare formeninger om. Men jeg har alltid vært litt rastløs av meg, så kan godt være jeg da ønsker å gjøre noe helt annet. For dveler du ved et prosjekt for lenge, blir det få utfordringer og lite spenning igjen.

Vårturné og festivalsommer

Samme dag som «Evig din» slippes legger Morten Abel ut på en vinter/vår-turné på tretten konserter, med start i Stavanger Konserthus fredag 2. mars. Men det blir faktisk ikke med de samme musikerne han omgir seg med på plate. Noe han hevder bare skyldes praktiske grunner.

– Alle i bandet mitt bor i Oslo-området, mens hele plata ble spilt inn i Stavanger. Det ville blitt altfor dyrt å ha dem der i to måneder, så i stedet brukte jeg lokale musikere jeg kjente godt fra før. Det betyr selvsagt at bandet mitt foreløpig ikke kjenner det nye materialet i detalj, men vi har en uke på oss å øve det inn. Og jeg tror det skal gå bra, sier Morten som etter at denne turneen slutter i begynnelsen av mai får en liten pause, før han i sommer skal ut på den store festivalsvingen.

– Det fine er at turneen og festivalene byr på to helt ulike settinger. Nå i vinter og vår blir det stort sett konserthus med folk som sitter i salen. Det betyr mindre støy og folk som lettere kan lytte og ta til seg nye ting. Og det igjen gir bedre mulighet til å presentere mye av det nye materialet. Så får festen med mer fokus på gamle hits og kjenninger vente til festivalene i sommer.

Gamle helter

Hits og gamle favoritter er det uansett blitt nok av de par siste årene, når Morten Abel har spilt noen konserter med det første bandet han hadde suksess med, The Mods. En like overveldende som overraskende publikumssuksess med utsolgt Oslo Spektrum, men framfor alt to utsolgte stadionkonserter hjemme i Stavanger. Med over 40.000 innenfor murene.

– Ingen kunne forutse noe slikt på forhånd, smiler Morten og rister litt vantro på hodet. – Det som likevel forbauset meg nesten like mye var at vi funket så godt live. Den gangen vi var aktive på 1980-tallet klarte jeg aldri helt å se det livepotensialet til gruppa vi nå har erfart.

Noe mer Mods tviler han likevel på at det blir.

– Mods-konsertene handlet mest om en lystbetont happening. Nå som vi har spilt både Oslo Spektrum og stadionkonsertene i Stavanger føler jeg lufta har gått litt ut av ballongen. Det vil ikke gi det samme kicket å kjøre alt på repeat igjen.

Hall of Fame

Apropos fortid, skal Morten Abel på forsommeren også en tur til Trondheim, hvor han skal æres for sitt lange og framgangsrike virke i norsk musikk med en plass i Rockheims Hall of Fame.

– Klart det varmer! Å si noe annet ville være å bløffe. På mange måter føles det også bedre med slike æresbevisninger nå på gamle dager, enn tidlig i karrieren. Selvsagt var det fryktelig gøy da The September When ble Årets Spellemenn i 1993, men da var det så travelt at vi knapt rakk å fordøye det. Både da jeg fikk Spellemanns Hederspris for fire år siden og nå med innlemmelsen i Hall of Fame er situasjonen en helt annen. Nå kan jeg i mye større grad føle på den varmen og gleden en slik æresbevisning gir, sier Morten som det siste året også har søkt nye utfordringer på en helt annen arena.

Han er blitt student ved Universitetet i Stavanger, med studentleg og det hele. På studieplanen står kunsthistorie, og før jul tok han en eksamen mens en ny venter til våren. Da skal det også bli en utstilling.

– Jeg har alltid drevet med kunst, men har savnet den formelle kompetansen litt. Det føles godt å bli bedre kjent med andre kunstneriske uttrykk, spesielt som jeg for egen del opplever at kunst og musikk glir litt over i hverandre.

Av Leif Gjerstad

Les også: Kari Bremnes, Morten Abel og Stage Dolls i Rockheim

Les også: September nå! (arkivintervju fra 1991)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *