Crimson & Clover – 50-årig klassiker

Tommy James & The Shondells i 1967 (Foto: Roulette Records)


De ble aldri så store i Europa, men i USA hadde Tommy James & The Shondells over ti hitsingler, hvorav to på førsteplass. Den ene av disse, «Crimson & Clover», gikk til topps for nøyaktig 50 år siden denne uka.

Tommys James var bare 12 år da han i 1959 inntok vokalistrollen i Michigan-bandet Tom and the Tornadoes. Tre år seinere platedebuterte de, men det var først da de i 1964 hadde tatt navnet Tommy James & The Shondells at karrieren tok av. 

Da fikk de en liten regional hit med Jerry Goffin/Carole King-låten «Hanky Panky», men uten nasjonal distribusjon ble den fort glemt. Og bandet oppløst. Der kunne historien ha sluttet, hadde ikke en DJ i Pittsburgh trykket den glemte «Hanky Panky» til sitt bryst og spilt den så mye at den ble gjenoppdaget av et nytt, stort publikum. 

Dette visste Tommy James ingenting om før han fikk en telefon fra Pittsburgh med intervjuforespørsel, men da kastet han seg fort rundt og satte sammen et nytt Shondells samtidig som han fikset ny platekontrakt. 

Og nå tok det av for alvor. «Hanky Panky» klatret helt til topps i 1966, og gruppa fulgte deretter opp med store hits som «I Think We’re Alone Now» (1967) og «Mony Mony» (1968) før «Crimson & Clover» vinteren 1969 ble gruppas andre låt på førsteplass.

Men året etter fikk eventyret en brå slutt. James kollapset etter en konsert og fikk hjertestans, men legene klarte å få ham tilbake til livet. James innså heldigvis at hardkjøret (inklusive dop) var en sikker vei til en tidlig død, og han oppløste derfor bandet og flyttet på landet for å bygge seg et nytt liv.

Det klarte han, men i rockhistorien har han siden spilt en høyst perifer rolle og jobber i dag fremst som radiomann med eget show på satellitt-kanalen Sirius.

Av Leif Gjerstad

Her har du «US Top 1»-låten for 50 år siden, «Crimson & Clover»:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *