deLillos spiller seg gjennom hele katalogen

deLillos feirer 30 år og Lars Lillo-Stenberg treffer gamle venner. (Foto: Leif Gjerstad)

deLillos feirer 30 år og Lars Lillo-Stenberg treffer gamle venner. (Foto: Leif Gjerstad)

(oppdatert versjon av intervju publisert 21. oktober)

Oslo: I kveld framfører deLillos sine to første album på Riksccenen i Oslo. Det innleder en konsertserie som i løpet av de neste par ukene skal omfavne hele deLillos-katalogen.

I år er det 30 år siden deLillos debuterte med singelen «Johnny Fredrik/Fugl i bur», og det markeres både med konserter og bok.

– Prosjektene har skapt en slags erkjennelse om at «søren, sånn som vi har holdt på!». Etter hvert som du går framover, blekner fortida, selv om du alltid vet at den ligger der et sted. Arbeidet med boka og konsertene har gitt meg anledning til å oppsøke mange gamle venner jeg nesten hadde glemt. Og når jeg treffer dem igjen, kan jeg kjenne på følelsene jeg en gang hadde for dem, forteller Lars Lillo-Stenberg.

Ti konserter

Det får Lars Lillo-Stenberg god anledning til å gjøre de neste par ukene. For med start i kveld inntar deLillos Riksscenen i Oslo med totalt ti konserter fram til 15. november skal bandet spille totalt ti konserter. På hver av disse skal de spille to album i kronologisk rekkefølge, fra åpningen i kveld med «Suser avgårde» og «Før var det morsomt med sne» til fjorårets «Rett og slett livet» samt singler og annet på siste dag søndag 15. november.

– Det er blitt veldig mye øving den siste tida, for det er jo mange av disse vi ikke har spilt på en stund. Slik sett har veien fram til konsertene vært veldig lang, men også fryktelig gøy. Det ligger en fortjeneste i det å kunne tenke på at vi har holdt på i 30 år. Og når vi henter fram gammelt stoff er det som å treffe gamle venner jeg nesten hadde glemt. Det har en verdi å få lov til å kjenne på alt dette, kommenterer Lars Lillo-Stenberg.

Ingen favoritter

Han forteller at gjenhøret med de gamle sangene ofte har overrasket ham, med hensyn til detaljer og løsninger han har glemt og nå må prøve å få inn under huden igjen. Noen spesielle favoritter blant deLillos-albumene klarer han likevel ikke å plukke ut.

– Det er i hvert fall fryktelig vanskelig. Når jeg tenker tilbake på deLillos-albumene er det heller ulike minner som dukker opp. Da kan du også bli påmint om noen litt for raske løsninger jeg ikke er så stolt over at vi valgte. Men når du først kommer forbi den fasen og inn i sangene på alvor, oppdager du også glemte detaljer med drømmer og visjoner som faktisk funker. Og da føles det fint.

Glemte minner

Konsertrekken kommer bare to uker etter at den retrospektive boka «Glemte minner» ble sluppet. I den gjennomgår og gjenforteller Yngve Knausgård, med hjelp fra Lars Lillo-Stenberg, historien bak samtlige låter som deLillos har gitt ut. Det markeres også i undertittelen «Historien om 230 deLillos-sanger».

Da boka ble lansert på Popsenteret i Oslo nylig, fortalte Knausgård om sin lange fascinasjon for bandet, som det eneste norske han har hatt et forhold til hele veien. Boka er blitt til etter flere møter mellom de to, hvor de har snakket seg gjennom samtlige sanger deLillos har gitt ut.

– Låtene rommer så mye, og ved å snakke om dem får du samtidig et innblikk i Lillo-Stenbergs og bandets liv, sier Knausgård.

Fire samlealbum

I forbindelse med bandets 30-årsjubileum, bokutgivelsen og konsertrekken er det også kommet fire nye samlealbum med deLillos. For sikkerhets skyld tre doble og en kvadruppel.

De to første dobbeltalbumene «Før» og «Etter»  byr på sanger innspilt henholdsvis før og etter 2000, mens det tredje, «Innimellom», byr på singler og EPer som er gitt ut, men aldri har vært med på noe album. I tillegg kommer det altså en kvadruppelplate med tittelen «Utenom», som er en samling på 40 tidligere ikke-utgitte låter.

Konsertene på Riksscenen

Her er konsertene (med albumene) som deLillos spiller i november:

Onsdag 4. november: «Suser avgårde» + «Før var det morsomt med sne»

Torsdag 5. november: «Hjernen er alene»

Fredag 6. november: «Svett smil» + «Varme mennesker»

Lørdag 7. november: «Neste sommer» + «Stakkars»

Søndag 8. november: «Sent og tidlig»

Onsdag 11. november: «Kast alle papirene» + «Midt i begynnelsen»

Torsdag 12. november: EPer og bonusspor

Fredag 13. november: «Suser videre» + «Huskeglemme»

Lørdag 14. november: «Trist å være glad» + «Vi er på vei vi kanke snu»

Søndag 15. november: «Rett og slett livet» + singler

Av Leif Gjerstad

Les også: deLillos suser avgårde (arkivintervju fra 1986)

Les også: Ny sommer med deLillos  (arkivintervju fra 1995)

Les også: Han som ikke heter Lars (2015-intervju med Øystein Paasche)

One thought on “deLillos spiller seg gjennom hele katalogen

  1. Pingback: Her har du høstens musikkbøker | Leffes Lab

Legg igjen en kommentar