Texas-Jensen fra Drammen

(Intervju første gang publisert oktober 1993)

Jonas Fjeld (Foto: Store Norske Leksikon)

Oslo: – I 50-åra var det to olabuksemerker som gjaldt, Wrangler’s og Lee. I tillegg fantes «Texas»-buksen, på Samvirkelaget. Den var for familier som ikke hadde så god råd. Familien min var en av disse, og på grunn av mine Samvirkelags-jeans ble jeg i en periode kalt Texas-Jensen.

Bak et melankolsk smil forteller Terje Jensen – alias Jonas Fjeld – historien fra sin barndoms dager i Fjellsbyen i Drammen. Vi har funnet oss et bord lengst inne i en sentrumskafe i Drammen, og glammet fra øvrige bord nesten overdøver Fjeld. Men selv om han ikke sier det rett ut, fremgår det likevel av historien at guttungen Terje kunne styre sin glede over klengenavnet.

Men tida leger alle sår, og i dag har den voksne Fjeld (40) råd til å la sin nye CD hete nettopp «Texas Jensen».

Vindtorn-dikt 

– Det var mens jeg løp rundt i Texas-bukser jeg begynte å spille. Og siden sangen «Texas Jensen» belyser oppveksten min, var det naturlig å la den bli tittelkuttet, forklarer Jonas og retter forsiktig på brillene mens NTBs utsendte forsiktig bretter ut CD-coveret. Som kommer med et langt dikt av Kjell Erik Vindtorn om Fjellsbyen i 50-årene, tilegnet Texas Jensen.

– Han er noen år eldre enn meg, men vi kommer fra samme miljø og har samme bakgrunn. Så vi har på en måte vokst opp sammen, fortsetter Fjeld som etter alt dette snakket om Drammen og oppveksten finner tida moden til å presisere at «Texas Jensen» likevel ikke må betraktes som en Drammens-plate.

– Bortsett tittelen, tittelkuttet og Vindtorns dikt er det ingenting som knytter plata til Drammen. Riktignok har plata litt av den der «tilbake til røttene»-feelingen, men uten at den knyttes til et miljø. Med unntak av det ene kuttet sto Ole Paus derfor helt fritt på de andre 13 låtene.

Fortsetter samarbeidet

Samarbeidet på «Texas Jensen» mellom Fjeld og Paus som tekstforfatter er en fortsettelse av det fremgangsrike samarbeidet på Fjelds forrige plate, «Svært nok for meg». Den kom i 1989 og ble både en kritikersuksess og med sine 80.000 solgte Fjelds største kommersielle suksess noensinne.

– Ole har en egen evne til å skape troverdige bilder og metaforer som jeg kan synge på en naturlig måte. Jeg har definitivt trengt ham på disse to platene. Og hvem vet, kanskje fortsetter vi samarbeidet, selv om jeg har vanskelig for å se for meg oss to som evigvarende samarbeidspartnere.

Glem privatpersonen Jensen!

«Texas Jensen» kommer 20 år etter at Fjeld debuterte med crazy-gruppa Dr. Jonas Fjeld & The Rock’n’Rolf Band. Når han skal se seg tilbake, nøyer han seg med å konstatere at han er tryggere og har bedre oversikt nå, samtidig som han fastslår at jubileer er noe herk.

Som person er Fjeld en av de mest lavmælte og beskjedne i hele bransjen. Han liker ikke oppstyr rundt sin person og kan ikke fordra kjendiseriet. Med tanke på hans solide posisjon i artist-Norge, er det derfor ikke mye sladrespaltistene har fått på ham.

– Jeg snakker med pressen når jeg har en plate ute. Ellers er det ikke noe å stresse med. Jeg lever et så rolig og normalt liv sammen med kona at vårt privatliv umulig kan være av interesse for andre. Skriv gjerne om musikeren Fjeld, men glem privatpersonen Jensen!

Gode venner

På «Texas Jensen» omgir musikeren Fjeld seg med en gjeng kjernemusikere, bestående av blant andre Audun Erlien, Paolo Vinaccia, Reidar Skår og Knut Reiersrud. Sistnevnte er i tillegg Fjelds medprodusent.

– Det er folk jeg kjenner godt fra før av, både fra plater og livejobber. Vi er samspilte, og siden jeg er av den gamle skolen som syns plater bør spilles inn mest mulig live, betrakter jeg dette som et pluss. Det blir mest ærlig slik, og hele kompet på «Texas Jensen» er derfor spilt inn live i studio, opplyser Fjeld som tar med seg de fire ovennevnte samt Rune Arnesen på turneen som starter i Modum 10. februar.

En som ikke er med på Fjelds nye plate er Lynni Treekrem. Foruten samarbeidet i Tres Amigos (med Reiersrud som tredjemann), var det deres duett i «Engler i sneen» som ble den store hiten fra «Svært nok»-CDen. Men også på «Texas Jensen» har Fjeld tatt med en kvinnelig vokalist med en gylden stemme.

– Rita Eriksen. Men hun synger mer annenstemme og kor enn duett. Etter tidligere duett-suksesser med henholdsvis Hilde Heltberg og Lynni, er jeg nemlig blitt livredd for å bli stemplet som duettsanger.

Danko, Fjeld & Andersen
«Engler i sneen» kom i forfjor også ut i engelskspråklig versjon på albumet «Danko, Fjeld & Andersen». Men til tross for USA-konserter og godord til trioen fra mange hold, er albumet ennå ikke utgitt i USA.

– Fyren som skulle fikse USA, gjorde ingenting. Men nå har Dankos nye manager tatt affære, slik at vi i hvert fall kan si at det jobbes med saken, smiler Fjeld som bekrefter at trioen skal fortsette samarbeidet.
– En liten europeisk festival-turné venter til sommeren, og en ny plate utelukkes ikke, forteller Jonas mens han tukler litt med snusdåsa.

– Prøver å slutte å røyke. Har noen dager som jeg sprekker, og kommer da kjapt opp i 60 om dagen. Som et alternativ til røyken er snus derfor utmerket, kommenterer Texas-Jensen og legger inn en pris under overleppa.

Av Leif Gjerstad

(Intervjuet ble første gang publisert i NTB 10. oktober 1993)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *