UB40’s yndlingssanger (II)

UB40-intervju i Adresseavisen 6. desember 1989

For seks år siden ga UB 40 ut LPen «Labour Of Love», med ti coverversjoner av diverse reggae-/soul-låter som de åtte gruppemedlemmene hadde vokst opp med og satt stor pris på. Anført av «Red Red Wine» ble LPen UB 40’s best solgte, og i dag – seks år etter – foreligger oppfølgeren «Labour Of Love Vol. 2». 

– Selvsagt vil enkelte snakke om et kalkulert, forretningsmessig trekk, men det er ingenting vi kan gjøre med det, annet enn å si at det ikke er sant. For oss er dette en blanding av uskyldig nostalgi og misjonsvirksomhet. Vi får anledning til å spille noen av våre egne favorittlåter fra ungdomstida, samtidig som vi kan gjøre disse låtene kjent for en ny generasjon. 

Flere låter igjen

Robin Campbell (vokalist/gitarist) og James Brown (trommeslager) er på lynvisitt i Oslo for å skape litt blest om den engelske gruppas nye og totalt tolvte LP. Og er ikke snauere enn at de nærmest lover en «Vol. 3» om ytterligere noen år. 

– Da vi skulle spille inn «Labour Of Love» i 1983 hadde vi en liste på bortimot 100 sanger. Etter beinhard siling var vi nede i 40, så allerede under planleggingen av «Labour of Love» skjønte vi at det lå an til en til. Og etter «Vol. 2» føler vi fremdeles at det er så mange godbiter igjen at vi kan tenke oss enda en, forteller Robin, som leende forteller om press i forskjellig retning fra plateselskapet som distribuerer UB 40-platene. 

– Da vi startet med den første, ville plateselskapet stoppe oss. Det rene selvmord, sa de. Men etter at platen ble en suksess, og vårt samarbeid med Chrissie Hynde på «I Got You Babe» også ble en stor hit, har de mast om at vi måtte spille inn «Vol. 2». 

Politikk og dans

UB40 kommer fra Birminghams reggaescene. (Foto: DEP intl/Virgin Records)

UB 40 kommer fra Birmingham, og er en del av byens vitale ska- og reggaescene i slutten av 70-årene. Deres første LP «Signing Off» kombinerte dansevennlig popreggae med nokså politiske tekster, en oppskrift de har benyttet med hell også på seinere plater. Denne kombinasjonen førte også til at UB 40 ble den første store gruppa som turnerte Sovjet i 1986, og at de var et selvskrevet valg til fjorårets store Nelson Mandela konsert. 

– Men Nelson Mandela er fremdeles fengslet. I likhet med andre konserter av dette slag, fungerte konserten mest som PR for de deltakende artistene, hevder Robin, som ikke tror for mye på tesen om at musikk kan forandre verden. 

– Musikk gjenspeiler sin samtid mye mer enn den påvirker sine omgivelser. At vi krydrer våre tekster med politiske kommentarer er egentlig uvesentlig. UB 40 er et band som spiller dansemusikk, og det som virkelig betyr noe er derfor at folk danser til oss. 

Av Leif Gjerstad

(Intervjuet ble første gang publisert i flere aviser høsten 1989. Denne versjonen er hentet fra Adresseavisen 6. desember 1989)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *