På countrytoppen i USA

(Intervju første gang publisert i januar 1986)

Ricky Skaggs-intervju i Adresseavisen 23. januar 1986

Oslo: For et par uker siden ble USAs kanskje fremste countryartist, 31-årige Ricky Skaggs, presentert i NRK med en video. For noen få dager siden møtte han opp i egen person for å spille i Oslo. Dette var hans aller første besøk i Norge, og litt beklagende Innrømmer han at hans kjennskap til vårt land ikke er altfor god. 

– Men jeg har notert meg at det er kaldt her, smiler han og fortsetter litt mer seriøst: – Dessuten vet jeg at dette er hardingfelas hjemland, og det er et instrument som jeg svært gjerne vil ha! 

Begynte tidlig

Ricky Skaggs scene-debuterte som 5-åring hjemme i Kentucky. Da med mandolin, men etter noen år ble mandolinen byttet ut med fela som hovedinstrument. Og slik har det vært helt til for et par år siden da gitar overtok rollen som multiinstrumentalistens nåværende favorittinstrument. 

Sine instrumentale ferdigheter til tross, det er som arrangør, produsent og tolker av andres låter som han har plassert seg i toppen av amerikansk country. Emmylou Harris var en av de som dro stor nytte av hans kunnskaper, før han slo igjennom som soloartist i 1981 med LPen «Waitin’ For The Sun To Shine». Den solgte til gull i USA, noe også hans tre etterfølgende studio-LPer har gjort. 

– Bakgrunnen for at jeg har gjort det så pass godt er at i en periode hvor country nærmet seg pop i en slik grad at det ofte ble mer pop enn country, tok jeg vare på de gamle tradisjonene. Og jeg spiller med glede alle typer country så lenge det er «ekte». Dessuten anstrenger jeg meg virkelig for å gi folk valuta for pengene. Når jeg velger materiale til mine LPer prøver jeg å finne ti «singler». Sanger som jeg er sikker på at ikke bare jeg, men også publikum vil sette pris på, samtidig som jeg sørger for at jeg alltid er i musikalsk utvikling, sier Skaggs.

Forteller historier

Han mener at «sjel» og «fortelling» er ryggraden i en god countrylåt. 

– Countrytekster forteller historier bedre enn noen andre musikkstiler jeg kjenner til. Og mens for eksempel rock bruker rytme og lydnivå for å nå frem til publikum, baserer country seg på melodier. Den sprer glede og varme. 

Et skår i gleden for Skaggs er det likevel kanskje at countryplater generelt selger dårligere enn på svært mange år i USA. Ifølge det amerikanske musikkbransjebladet Billboard var 1985 det første året siden 1946 uten en eneste countrylåt på singellistens Top 30! 

Av Leif Gjerstad

(Intervjuet ble første gang publisert i Adresseavisen 23. januar 1986)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *