Frank Zappa: Hold kjeft! La oss tjene penger!

Dagens rock er kjedelig, fastslo Frank Zappa i 1988. (Foto: www.zappa.com)

Dagens rock er kjedelig, fastslo Frank Zappa i 1988. (Foto: www.zappa.com)

Oslo: – Rocken i dag er kjedelig. Alle likner på hverandre og ingen tør ta sjanser. Og alle er opptatt av å gjenskape musikken fra plata best mulig, samtidig som de visuelt må framstå slik de gjør i de små videoene sine. Dagens budskap ser ut til å være “hold kjeft, la oss tjene penger, hevder Frank Zappa.

Den amerikanske 47-åringen har vært i Norge igjen. Nylig sto han og elleve medmusikere på scenen i Skedsmohallen og imponerte publikum med et musikalsk avansert og humoristisk show. Stramt regissert, men likefullt med plass til spontane innfall underveis. Hans beste konsert siden den legendariske Kalvøya-konserten i 1973, mente mange, da Zappa etter to intense timer endelige satte sluttstrek med Ravels “Bolero”.

Da vi dagen etter traff Zappa på hotellet, var det uten gitar, men med hans sendvanlig skarpe og nådeløse tunge som med en sarkastisk undertone dissikerer sin samtid og sine omgivelser. Like elegant og poengtert som han kvelden før trakterte gitaren.

Valgkampturné

Zappa forteller at han egentlig er på turné litt mot sin vilje. Helst vil han sitte hjemme og jobbe med ny musikk, men høstens amerikanske presidentvalg og europeisk mas har fått ham ut på veien.

– I USA har jeg gjennomført en “valgkampturné”, hvor formålet har vært å få ungdommer til å registrere seg som velgere. Sannheten om “verdens største demokrati” er jo at bare rundt 30 prosent av befolkningen deltar i valg, og aller dårligst kommer aldersgruppen 18 til 25 ut. Det var for å gjøre noe med dette at jeg la ut på veien, og så langt har det resultert i at 11.000 tilskuere har oppsøkt mine “valgstands” og fylt ut diverse papirer som sikrer dem stemmerett, forklarer Zappa før vi hopper over Atlanteren.

Europeisk mas

– Og hvorfor Europa? De mange brevene fra europeiske fans! De maste så fælt om at jeg måtte komme, så for å få slutt på maset så kom jeg. For selv om jeg liker Europa, hater jeg all reising. Jeg har aldri skjønt meg på folk som bruker ferien til å reise. Det er jo som frivillig å legge seg på torturbenken, hevder Zappa som ikke har noen rimelig formening om hvorfor nordmenn til de grader har trykket ham til sitt bryst.

– Jeg har neppe vært mer enn ti dager i Norge totalt, så jeg har ingen forutsetninger til å uttale meg om slike ting. Men noe må det jo bety at “Charlie Brown” og “Joe’s Garage” gikk til topps her. I USA ble de jo ikke en gang spilt på radioen.

Sensurert

En vesentlig årsak til at Zappas musikk ikke blir spilt på amerikansk radio er hans tekster. Gjennom hele sin karriere har han drevet gjøn med sin samtid, ofte ved å fokusere på sex og andre tabubelagte områder. Frank Zappa er blitt et yndet angrepsmål for de sensurlystne og nymoralistiske “Washington Wives”, i deres angrep på rock som djevelens musikk.

– Det er helt feil å tro at jeg har hatt noen problem med dem. Det er de som har hatt problem med meg, flirer Zappa som ellers ikke har mye pent å si om dagens samtidsmusikk.

– Kjedelig den også, fordi alle må bite av det samme gresset for å overleve. En samtidsmusiker kan livnære seg ved å undervise, skrive reklame/filmmusikk eller å gjøre seg avhengig av sponsorer. Som i praksis går ut på det samme: Musikeren må underkaste seg det som for tida er “in” og akseptabelt, hevder Zappa som planlegger en ny dobbel live-LP fra den pågående turnéen.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i flere aviser, bl.a. Bergens Tidende april 1988)

Les også: Frank Zappa – Stakkars Europa! (arkivintervju fra 1984)

2 thoughts on “Frank Zappa: Hold kjeft! La oss tjene penger!

  1. Pingback: ralph lauren olso

  2. Hei. Takk for positive ord – og beklager seint svar. Kan ikke noe koding selv, men lekt meg litt med ulike plugins/widgets. Brukt en del tid på det, men stort sett går det bra.
    Lykke til med egen blogg!

Legg igjen en kommentar