The Crystals: Gikk til topps uten å være tilstede

The Crystals toppet listene med «He’s a Rebel», uten å synge på den. (Foto: promo)

For 55 år siden toppet The Crystals de amerikanske singellistene med «He’s a Rebel». Det var New York-jentenes første og eneste nr. 1-hit i hjemlandet. Synd bare at de aldri medvirket på plata.

Her hjemme er nok The Crystals mest kjent for Phil Spector-klassikeren «Da Doo Ron Ron» og «Then He Kissed Me», samt muligens også den høyst kontroversielle «He Hit Me (And It Felt Like a Kiss)». Men det var «He’s A Rebel» som høsten 1962 på alvor startet eventyret for de fem ungjentene.

Riktignok hadde de allerede året under blitt innlemmet i stallen til Phil Spector, og deres to første mellomstore hits bidro både til å gjøre The Crystals kjent og ikke minst etablere Spector som en av tidas hotteste og mest profilerte produsenter, med «the wall of sound» som varemerke.

Spector (som i dag sitter fengslet for drap) var på mange måter prototypen på datidas framgangsrike produsent, han som bygger opp et plateselskap og befolker det med artister som skulle tjene hans – og ingen andres – visjoner. Slik var det med The Crystals, og slik var det de havnet på toppen av listene med «He’s a Rebel».

Phil Spector med dårlig tid

Historien bak den store hitsingelen forteller om hvordan Phil Spector fant låten (skrevet av Gene Pitney) og mente den ville være perfekt for The Crystals. Problemet var bare at også et annet plateselskap så at låten hadde et stort hitpotensial, og derfor syslet med planer om å spille den inn med en av sine artister.

Da Phil Spector ble nyss om dette, innså han at han måtte framskynde sine egne planer og bestemte seg for å gå i studio med The Crystals straks. Det var bare det at The Crystals var fra New York og på turné på østkysten, mens Spector og hans studio befant seg i Los Angeles. Jentene i The Crystals hadde derfor ingen mulighet til å spille inn plata når Spector ønsket det, men i stedet for å vente til de kunne gikk Spector i studio med en annen jentegruppe og spilte inn «He’s a Rebel».

Stor hit ga smuler til The Blossoms

At det var The Blossoms (med Darlene Love i spissen) som spilte inn klassikeren, fikk likevel ingen vite den gangen. Spector hadde gjort det klart for dem at deres navn ville forbli ukjent, og at «He’s a Rebel» ville bli kreditert The Crystals. The Blossoms ville bare få gasje som alminnelige studiomusikere, men til gjengjeld lokket han dem med at dersom alt gikk bra, ville han spille inn noe med dem også.

Det gikk som kjent bra. Men utover å bli hyppig brukt som backup-singers på Spector-produksjoner (blant annet for The Ronettes og The Righteous Brothers) og å steppe inn for The Crystals på enda en singel (anonymt også denne gangen) fikk de vel aldri helt den store sjansen å etablere The Blossoms som et selvstendig toppnavn.

I motsetning til The Crystals, som takket være The Blossoms innsats på «He’s a Rebel» kunne følge opp med klassikerne «Da Doo Ron Ron» og «Then He Kissed Me» – og dermed også stå fram som et av de største navnene i girlgroup-bølgen som forgyllet det amerikanske 60-tallets første halvdel.

Av Leif Gjerstad

PS! Det hører også med til historien at The Crystals i ettertid tok avstand fra Spectors framgangsmåte. De hevder at de ikke visste noe om «He’s a Rebel»-singelen før den var utgitt med deres navn på, men hvorfor de den gangen likevel holdt kjeft er mer usikkert. Kanskje det kan forklares med at det bare var del av 60-årenes «the name of the game», slik Spector-inspirerte Abba skulle uttrykke det på en av sine hitsingler 15 år seinere.

Se Crystals-video:

Legg igjen en kommentar