Aimee Mann: Triste låter som gjør deg glad

Aimee Mann er tilbake med et nytt trist album som gleder. (Foto: pressebilde)

Sist oktober ga Aimee Mann ut låten «Can’t You Tell», en anti-Trump sang mot den daværende presidentkandidaten. Den er ikke med på hennes ferske album «Mental Illness», selv om noen har hevdet at en slik tittel passer usedvanlig godt på den amerikanske presidenten.

Den påstanden gidder ikke Leffe opponere mot, selv om Mann har forklart at den nok tar utgangspunkt i en helt annen person. En i hennes omgangskrets som har vært syk med en klar diagnose og som har inspirert henne til å skrive «et knippe triste sanger med litt humor innimellom», slik hun selv har omtalt de elleve nye sangene på «Mental Illness». Samtidig som hun har presisert at det er kun én låt, «Lies of Summer», som kan knyttes direkte til denne omgangsvennen.

Det er 56-åringen første langspiller siden «Charmer» i 2012, og i tråd med tematikken på plata er den mer nedpå enn den litt mer popete forgjengeren. Men selv om tittelen «Mentall Illness» sammen med begrepet «et knippe triste sanger» og ordet «nedpå» kan skape assosiasjoner til en sånn litt mørk, deppa og utilgjengelig plate, er sannheten en helt annen. For som alltid mestrer Aimee Mann kunsten å balansere det mørke med varme, og drapert i en soft vestkystsound framstår sangene på den nye plata som melodiøst myke og behagelige å høre på. Dette til tross for at tekstene innimellom kan pirke nådeløst i det ubehagelige.

Gir ut selv

Aimee Mann er ellers en av disse artistene som har hatt stor suksess (først som medlem i 80-tallsbandet ’Til Tuesday), men med årene blitt litt sånn kritikeryndling uten helt tilsvarende kommersielle framganger. Noe som sikkert i hvert fall delvis skyldes at hun allerede i poptida i ‘Til Tuesday ble skeptisk til platebransjen. Det startet allerede da bandet ville ut av en platekontrakt og fortsatte da hun ville gå solo. Hun følte i begge situasjoner at plateselskapet var totalt uinteressert i hva hun faktisk følte og ønsket. Alt de var opptatt av var å jakte på hits, har Mann uttalt.

– I slike omgivelser er det veldig vanskelig å holde hodet klart, og det blir helt feil for en som ønsker å være låtskriver, fastslo Mann i et ferskt intervju med Stereogum. Og grunnga samtidig det som forklaring på at hun i nesten hele sin 25 år lange solokarriere har insistert på å gi ut sine plater på eget selskap.

Noe hun uansett har gjort med stor hell, gang på gang. Nå seinest med den like fine som triste «Mental Illness».

Av Leif Gjerstad

Les også: Aimee Mann; omgitt av idioter? (arkivintervju fra 1995)

Se video: 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar