Årets beste bøker, 2016

Vigdis Hjorths «Arv og miljø» og Åsne Seierstads «To søstre» ble årets store boksnakkiser, med stort salg og glimrende kritikker. Ingen av de har jeg fått lest, så de kom naturlig nok ikke med på min årsbesteliste. Der finner vi i stedet Bragevinner Monica Isakstuen, altmuligkunstner Pedro Carmona-Alvarez – og Bruce Springsteen.

At jeg ikke har lest verken Hjorth eller Seierstad handler ikke om noe slags markeringsbehov, men en enkel erkjennelse av at kalenderen ikke alltid tillater en å gjøre akkurat hva man vil når man vil. De får derfor gjøre selskap med flere andre 2016-titler som venter på mulig 2017-tur.

Norske skjønnlitterære

Men nok om det som ikke ble lest. La meg heller rette litt oppmerksomhet mot noen bøker jeg har hatt stor glede av i året som vi nå er i ferd med å legge bak oss, og som jeg gjerne anbefaler til andre. Og la oss like gjerne begynne helt på topp, dersom vi skal tro Brageprisjuryen, med årets skjønnlitterære vinner.

Monica Isakstuen «Vær snill med dyrene » (Tiden)

En skilsmisseroman som er tynn i format (208 sider) og holdt i en knapp, språklig episodisk stil, men som er desto rikere på emosjonelt ladet innhold. Like sikre som skarpe observasjoner om alt som ikke er like greit etter skilsmissen. Om delt omsorg, om et lite barn med to adresser, om livet som annenhverukemor i skilsmissens turbulente brakkvann.

Les også: Monica Isakstuens favorittord

 

Pedro Carmona-Alvarez «Bergen Ungdomsteater» (Kolon)

Den frittstående oppfølgeren av Carmona-Alvarez prisbelønte 2012-roman «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» er blitt en levende oppvekstskildring fra bergensk 1980-tall med forgreninger til USAs vestkyst. Om tre ungdommer med ulikt utgangspunkt og forskjellige visjoner, men med felles famlende skritt i sin søken på kjærlighet, identitet og en plass i voksenlivet.

Les også: Pedro Carmona-Alvarez favorittord

 

Kyrre Andreassen «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges» (Gyldendal)

En språklig overskuddsroman som tar utgangspunkt i livet til en omskolert elektriker, som i høyt tempo snakker seg gjennom livets alle irrganger og tråkker feil mer enn en gang underveis. Gode hverdagsbeskrivelser av hverdagsfolk i dagens samfunn som lokker på smilet, men hvor mer dyptloddende alvor alltid lurer bak.

Les også: Kyrre Andreassen: Mitt favorittord

 

Marie Aubert «Kan jeg bli med deg hjem» (Oktober)

Tar med en debutant og da er Aubert et utmerket valg. Hennes novellesamling viser folk i sårbare situasjoner, der de tar valg de ikke alltid er like fortrolige med. Ni historier om mennesker som kanskje vil mer enn de mestrer, skildret i et rått språk som spiller både på det fysiske og psykiske. En imponerende debut!

Les også: Bokdebutant: Marie Aubert

 

Tre musikkbøker

Bruce Springsteen «Born To Run» (CappelenDamm)

Boka alle Springsteen-fans ønsket seg. Kronologisk skildring av musikerens liv, fullt av drømmer og håp, men også av slit, lengsel, depresjon og usikker søken. Fortellerstemmen vi kjenner fra musikken klarer overgangen til boksidene med bravur. Og samtidig som boka byr på både morsomme og gripende anekdoter, skildrer Springsteen sin historie på en måte som gir liv og farge også til folkene og samfunnet rundt ham.

Les også: Et livslangt løp fra New Jersey til New Jersey

 

Jon Savage «1966: The Year the Decade Exploded» (Faber & Faber)

En ambisiøs bok, hvor Savage setter musikk inn i et samfunnsmessig perspektiv og gjennom enkeltlåter prøver å gi en kultursosiologisk analyse av det mest markante året i vår tids mest markante tiår. I sitt prosjekt har Savage valgt en låt for hver måned, og gjennom den prøvd å vise både hva som skjedde og hvorfor det skjedde. Og hvordan det ikke bare fikk konsekvenser for 1966, men for hele tiåret med ringvirkninger helt opp til vår egen tid.

 

 

«Rockefeller 30 år» (Rockefeller)

Ublu selvdigging… Men kanskje kan jeg gjemme meg bak det at jeg som redaktør for boka ikke skrev alt, men også fikk inn mange morsomme og gode bidrag fra musikere, forfattere, journalister og andre musikkinteresserte? Sammen med et veldig godt bildemateriale er det blitt en bok som ikke bare feirer Rockefeller, men også gir et godt innblikk i og tidsbilde av landets viktigste konsertlokale de siste 30 årene.

Les også: Rockefellers jubileumsbok

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *