Den glemte rebellen

Store i USA, ikke like store i Norge. i dag fyller Paul Revere & The Raiders-vokalist Mark Lindsat (nr. to fra høyre) 75 år. (Foto: Wikimedia Commons)

De var megastore i USA, men nokså perifere i Europa og Norge. Derfor vil sikkert mange medier i USA gratulere Paul Revere & The Raiders-vokalist Mark Lindsay med 75-årsdagen, mens kanskje det bare blir LeffesLab som stiller seg blant gratulantene her hjemme.

Selve dagen var torsdag 9. mars, men siden vi da gratulerte akkurat jevngamle John Cale på hans store dag, måtte Lindsay vente til i dag. Greit det, Mark?

Egentlig er historien om Paul Revere & The Raiders ganske lang og kronglete, men vi nøyer oss kort med å konstatere at bandleder Paul Revere traff Lindsay i 1958 og allerede da skjønte at den da 16-årige gutten hadde noe spesielt. Lindsay ble med i Reveres band Downbeats, som to år seinere skiftet navn til Paul Revere & The Raiders.

Med base i Portland, Oregon hadde de en viss lokal suksess, men det var først etter en liten pause og med delvis ny besetning og musikalsk orientering at Revere, Lindsay og The Raiders karriere skjøt ordentlig fart på midten av 1960-tallet. Med Terry Melcher som produsent fikk den hvite popgruppa et litt mer sort sound, samtidig som den velstrøkne popen ble skitnet til i ekte garagerockstil.

Popstjerner og garagehelter

Resultatet lot ikke vente på seg. Singelen «Kicks» ble i 1965 en stor hit og er siden blitt en garageklassiker som nærmest er obligatorisk på samlinger fra denne tiden og denne sjangeren. Suksessen fortsatte et par hektiske år med hits som «Hungry», «Good Thing» og «Him Or Me, What’s It Gonna Be», men så ble bandet offer for sin egen musikk.

De ble splittet mellom livet som popgruppe og ønsket om å være litt kulere rockere, samtidig som Raiders-medlemmene ble misfornøyde med Reveres og Lindsays litt egenrådige måte å styre gruppa på. Bandet sprakk, og den korte storhetsperioden var over.

Riktignok fikk The Raiders en megahit med «Indian Reservation» i 1970, men de neste tiårene var mest preget av at Revere og Lindsay jobbet på hver sin kant, men med jevne mellomrom kom sammen og med stadig nye besetninger gjorde nye framstøt. Hører vel også med at de fikk en oppblomstringsperiode mot slutten av 1970-tallet, da pønkerne trykket deres garagerock til sitt bryst.

Paul Revere døde i 2014 (han ble 76 år), men Mark Lindsay er fortsatt aktiv – og i dag altså 75 år. Leffe gratulerer!

Se video:

 

Noen flere låter med Paul Revere & The Raiders

 

Legg igjen en kommentar