Den siste biljakten

Ansel Elgort gjør seg klar for litt bilaction i «Baby Driver». (Foto: UIP)

Fredag hadde filmen «Baby Driver» norsk premiere. Anmelderne har vært positive og latt seg rive med av en av de største biljaktene på filmlerretet på svært lenge. Men blir det også den siste? Er biljakten som actionsjanger snart parkert for godt?

Jeg har egentlig aldri vært så voldsomt opptatt av actionfilmer. Likevel er Steve McQueens eventyrlige biljakt gjennom og nedover svingene i San Franciscos gater i «Bullitt» et av de sterkeste minnene jeg har fra tida som filminteressert tenåring. Det luktet svidd av villmannsferden og scenen er siden gått inn i historien som et klassisk filmklipp.

Den satte standarden for mange seinere cinematiske biljakter, med Gene Hackman i «French Connection» (1971), Dan Akroyd/John Belushi i «Blues Brothers» (1980), Sandra Bullock i «Speed» (1994) og Matt Damon i «Bourne Supremacy» (2004) som noen sentrale eksempler.

Ung råkjører

Og nå altså «Baby Driver», med 23-årige Ansel Elgort som råkjøreren noen bankranere håper skal riste av alle mulige forfølgere. Siden jeg ikke har sett filmen, kan jeg naturlig nok ikke si noe om Elgorts evner som sjåfør, men filmen har gitt grunnlag for noen interessante refleksjoner rundt biljakten på lerretet som sådan. Er det slutt nå? Vil biljakten om få år være en anakronisme i moderne film og kun et nostalgisk innslag på linje med cowboys på hesteryggen i det støvete gamle ville vesten?

Den teknologiske utviklingen gjør et slikt spørsmål relevant, siden det i dag er mye fokus på framtidens selvkjørende biler. Og det er ikke en gang en fjern framtid vi snakker om, den er som de fleste vet rett rundt hjørnet.

Selvkjørende biler

Men hvor naturlig – hvis i det hele tatt mulig – vil det være med villmannskjøring i en bil som styrer seg selv, bremser ned hvis farten blir for stor, sørger for at du ikke kommer over i feil kjørefelt og så videre? Vil bilprodusentene (og myndighetene) tillate at sjåføren helt kan overstyre teknologien og gi kommandoen «Villmannskjøring NÅ!!!» til computeren som ellers lystrer dine ordre om å bli tatt fra punkt A til B?

Eller vi en eventuell framtidig biljakt forutsette at noen hacker seg inn i bilens system (noe Dagens Næringsliv hadde en større artikkel om i Magasinet denne helgen) og sørger for å skape et kaos de kan utnytte for egen vinnings del?

Av Leif Gjerstad

Se video: 

 

Legg igjen en kommentar