En hub for bøker

(Foto: gblibrariesWikimedia commons)
(Foto: gblibrariesWikimedia commons)

Nystartede The Literary Hub lover ambisiøst å «ha alt om litteratur» på sin nettside. Unntatt anmeldelser. Det blir det bare trøbbel av, hevder de amerikanske grunnleggerne.

I dag (onsdag 8. april) lanseres det ambisiøse prosjektet The Literary Hub, hvor små kvalitetsforlag sammen med store kjemper skal «løfte fram litteratur på nettet». Opprinnelig var målet å knytte 25 amerikanske forlag til nettsiden, men når det nå er klart for lansering er mer enn 100 forlag, magasiner, bokhandler og andre publisister involvert.

– Dette skal bli en digital møtesplass for alle bokelskere, sier Literary Hub-sjef Morgan Entrekin (som også er sjef for det uavhengige forlaget Grove/Atlantic) til Washington Post.

Eget og innkjøpt materiale

Ifølge den amerikanske avisa vil The Literary Hub bringe daglige nyheter fra det litterære feltet, samtidig som de både vil produsere eget stoff og kjøpe inn «passende materiale» så vel fra uavhengige skribenter som andre aktører.

Den redaksjonelle profilen beskrives som «seriøs», og skal foruten nyheter også romme intervjuer, profiler, essays, bakgrunnsartikler og bransjestoff. Bare ikke anmeldelser.

– Siden The Literary Hub er et fellesløft fra mange forlag, vil anmeldelser lett bare bli kimen til konflikter, forsvarer Entrekin avgjørelsen med. For å unngå for stor grad av kommersialisering og interesseskonflikter mellom de involverte, vil The Literary Hub heller ikke selge bøker.

Håper å gå i null

The Literary Hub er ikke den første satsingen av sitt slag, men tidligere forsøk har hatt trøbbel med å overleve i den digitale økonomien. Morgan Entrekin trekker fram to grunner til at han mener det kan gå bedre for det nye prosjektet.

– Både små, uavhengige forlag og store kjemper står bak og er alle interessert i å gi sine bidrag slik at vi kan lykkes. Dessuten har Literary Hub aldri vært ment å være en pengemaskin. Det er ønsket om å styrke litteraturens plass i samfunnet som er hele grunnen til vår eksistens, og vårt økonomiske mål er derfor så beskjedent som å gå i null.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *