Får han Tarjei Vesaas debutantpris?

 

Lørdag 25. mars kåres årets vinner av Tarjei Vesaas debutantpris. Leffe har tidligere presentert de to andre Vesaas-nominerte, Jan Kristoffer Dale og Sara Sølberg. I dag kan du treffe den tredje og siste av de nominerte: Frederik Svindland.

Frederik Svindland (31), aktuell med romanen «Pelargonia» på CappelenDamm. Nominert til Tarjei Vesaas debutantpris

Frederik Svindland er nominert til Tarjei Veesaas debutantpris for romanen «Pelargonia». (Foto: Anna-Julia Granberg/CappelenDamm)

– Kort om deg selv?

– Jeg hører at jeg er ekstrem, en ekstrem person. At det er festlig i starten, og ganske så besnærende.

– Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Tidlig i tjueårene forsto jeg at jeg var bestemt for skrivingen, og begynte å øve meg opp. Jeg måtte lære meg norsk på nytt.

– Hva handler din debutroman «Pelargonia» om?

– Boken min handler om en barndom, et sted og en familie. Den er en ømskinnet takk til alt alminnelig, alt stort og smått som fyller et hjem, en hverdag, et barnehjerte.

– Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?

– Hukommelsen min er et eneste rot. En blind og gebrokken dans av minner, øyeblikk og erindringer, uoversiktlig og helt uten kronologi. Skulle jeg først skrive en roman om oppveksten min, ville jeg at den skulle se ut som minnene mine gjør. Usammenhengende, men ikke uten betydning.

– Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?

– Jeg søker konstant adspredelse, og når jeg ikke skriver, må jeg reise med tog eller fly, eller drikke uforsvarlige mengder alkohol. Eventuelt kombinere disse to, men da spiller jeg et høyt spill.

Av Leif Gjerstad

Les flere bokdebutanter her!

Legg igjen en kommentar