Før var det morsomt med sne

(intervju første gang publisert november 1987)

deLillos-intervju i Haugesunds Avis, 14.11.1987

Oslo: I forrige uke inviterte Lars Lillo-Stenberg, Lars Fredrik Beckstrøm og Øystein Jevanord over 60 venner og bransjefolk hjem til Lars Lillo for å feire at «før var det morsomt med sne». Som for den uinnvidde altså er tittelen på DeLillos nye LP/CD, som slippes denne uka. Ganske nøyaktig et år og 27.000 eksemplar etter «Suser avgårde», Oslo-trioens oppsiktsvekkende LP-debut.

— Om vi har følt forventningspresset forut for innspillingen av denne LPen? Nei, for å være helt ærlig følte vi at forventningene var minst like høye før «Suser avgårde». Største forskjellen er i grunnen at det den gang var nære venner og en indre kjerne fans i Oslo som hadde forventninger, mens det denne gangen visstnok er noen fler. Men ellers virker det som om andre er mer opptatt av spørsmålet om forventningspress enn det vi er. I hvert fall bruker vi mer tid på å svare på spørsmålet enn vi bruker på å tenke på det, sier Lars Lillo, godt tilbakelent i den gamle sofaen i biblioteket, hvor vi har søkt tilflukt for å kunne snakke i ro.

Fra stuene utenfor siver feststemt snakk og musikk inn gjennom dørene. Musikken selvsagt i regi DeLillos. Akkurat som selve ideen til arrangementet, en høyst uortodoks og uhøytidelig «hjemme hos»-lansering av den nye LPen.

— Det er så lenge siden jeg hadde særlig med folk her, så jeg tenkte det kunne bli litt gøy, kommenterer Lars Lillo som ikke bare låner ut foreldrehjemmet i den røde sveitservillaen til DeLillos. Også bilder fra familiealbumet har fått bidra til trioens framferd. «Suser avgårde» med et bilde av Lars Lillo i båt sammen med bestefar, og «før var det mor somt med sne» med et situasjonsbilde fra en julaften i det Lillo-Stenbergske hjem – Lars liggende på stuegulvet ivrig spillende gitar…

deLillos på verandaen til Lars. (Foto: www.delillos.no)

Naturlig produsentvalg

Til å produsere «sne» har gruppa en annen gitarist og venn, Jørn Christensen, som også produserte «Suser avgårde».

– Vi hadde ingen bestemte oppfatninger om hvem som skulle være produsent rett etter innspillingen av «Suser avgårde. Men etter hvert som vi tenkte mer på det, ble Jørn det helt naturlige og selvfølgelige valg, forteller gruppa som avslører en viss uenighet når de selv skal sammenlikne sine to LPer.

– Jeg tror det er riktig å si at denne har litt større spennvidde. Og at produksjonen har fått litt større tyngde og kraft, foreslår Lars Fredrik og Øystein, mens Lars Lillo derimot spør om det kanskje ikke bare skyldes litt råere materiale?

– Uansett kan vi vel si at den rent formmessig er sikrere enn vår første LP, sier Lars Lillo som på to unntak nær har skrevet låtene. Et kutt er skrevet av Beckstrøm, mens singelhiten «S’il Vous Plait» som kjent er en nyinnspilling av Per Asplins gamle Melodi Grand Prix-låt fra 1961, med tekst av Per Lillo-Stenberg, faren til Lars…

— Det er viktig å ta vare på røttene, smiler Lars som videre kan fortelle at noen av sangene på «sne» skriver seg fra før «Suser avgårde», mens andre er nyskrevne.

— Mens jeg tidligere skrev låtene på kassegitar uten tanke på bandbruk, tenker jeg nå opplagt DeLillos når jeg komponerer. Men jeg tviler sterkt på at folk vil kunne høre hva som er nytt og hva som er gammelt, uttaler Lars Lillo som ikke minst er blitt kjent for sine underfundige, lett ironiske og småtriste tekster.

Smil – og vær trist

— Jo, det bor nok mye nervøsitet og melankoli i mine tekster. Men at tekstene i utgangspunktet kan være dystre, forhindrer tydeligvis ikke at de kan oppleves som lystige. Og det er jo allright det, uttaler Lars Lillo før Lars Fredrik griper ordet:

— Mange er blitt forbauset over at en ikke-strømlinjet gruppe som oss har kunnet nå ut til så pass mange, men noe av grunnen til det tror jeg nettopp skyldes den kontrasten mellom tekst og musikk som finnes i vår musikk. Mellom det lystige og småtriste. Dessuten betyr det sikkert noe at vi utover det å synge på norsk, også mikser vokalene slik at folk lett kan høre hva vi synger om på våre konserter.

Særlig mange konserter med DeLillos blir det imidlertid ikke på en god stund. En spilling på Sardine’s Oslo (26.11.) er faktisk alt, før de legger ut på «en landsomfattende» turné i februar/mars neste år. En turné som etter alt å dømme vil bli møtt med stor interesse.

— Og det er jo hyggelig, men noen drømmer om at De-Lillos skal bli et meganavn har jeg ikke. Mine drømmer går tvertimot mer i retning av at vi forblir der vi er. Jeg synes vi er akkurat passe populære slik det er, jeg, avslutter Øystein avvæpnende beskjedent og med bekreftende nikk fra de andre. Helt i tråd med DeLillos befriende og sympatisk uhøytidelige vesen.

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i flere aviser. Denne versjonen er hentet fra Haugesunds Avis 14.11.1987)

 

 

 

Legg igjen en kommentar