Forfatter i heimen

I fjor var ekteparet Wenche og Jan Erik Svensson på ferie i Romsdalen. I kveld åpner de hjemmet sitt i Lillehammer for bokfolket. (Foto: Privat)

I fjor var ekteparet Wenche og Jan Erik Svensson på ferie

Det er ikke bare på museer og caféer og gallerier og andre offentlige møtesteder Litteraturfestivalen på Lillehammer breier seg denne uka. De har også invadert privathjemmene til tre familier.

– De trengte ikke presse seg på hos oss. Straks vi hørte om det ble vi trigga og ville være med. Vi syns dette er et fryktelig artig initiativ, og vi har et hus fra 1917 med store stuer som egner seg til noe slikt, slår Jan Erik Svensson fast.

I kveld kl 18 åpner han og kona Wenche dørene til sitt hjem for bokinteresserte som har lyst å høre på forfatterne Hans Olav Lahlum og Thomas Enger i samtale med tidligere Dagblad-journalist Fredrik Wandrup. Det er det første av tre arrangement i programserien «Forfattere på hjemmebesøk» som Litteraturfestivalen har på programmet i år. De andre to følger henholdsvis torsdag og fredag.

Artig med krim

Men først ut i programserien er altså Svensson-hjemmet som for anledningen blir til en Krimsalong.

– Egentlig et lite paradoks at folk syns det er så artig å lese krim og se det på tv, når vi er så mot vold i samfunnet, reflekterer Jan Erik Svensson som selv gjerne leser “noe krim”. Men ikke så mye.

– Jeg leste nok mer skjønnlitteratur tidligere, i dag er jeg redd det blir mest teknisk informasjon for meg.

Ifølge den 68-årige ingeniøren leser kona mer krim enn han selv, samtidig som hun har vært involvert i Litteraturfestivalen i mange år.

– Hun er en av de mange frivillige som jobber for festivalen denne uka. Så det trigget oss sikkert litt ekstra!

Plass til 50

Bilde1

I hjemmet til Wenche og Jan Erik Svensson blir det krimsalong i kveld. (Foto: Privat)

Huset deres har plass til 50 bokgjester, men han mener selv det blir triveligere hvis “bare” 40 kommer.

– Vi har en terrasse på 60 kvm som vi hadde håpet å kunne arrangere det på, men slik værutsiktene er blir det nok heller at vi tar det innendørs, i stua, sier Svensson som foruten å plassere ut stoler til de som kommer trolig også vil by på noe forfriskende.

– Det er ikke noe vi trenger å gjøre, men vi syns dette er så artig at vi gjør det med glede!

Nye nordiske og gamle Hauge

Torsdagens forfatterbesøk har fått tittelen “Nordisk Litteratursalong” og byr på ny, nordisk litteratur ved danske Theis Ørntoft, norske Mette Karlsvik og finlandssvenske Philip Teir.

Fredag er det Olav H. Hauge som står i fokus i “Poesisalong”, når Jan Erik Vold og den kinesiske poeten og Hauge-gjendikteren Xi Chuan skal dykke ned i Hauges univers.

– Jeg har stor sans for Hauge, så den seansen skal jeg prøve å få med meg, avslutter Jan Erik Svensson.

Litteraturfestivalen på Lillehammer åpnet tirsdag og varer fram til og med lørdag denne uka. Årets program finner du her

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar