Gjensyn med Klas Östergrens Gentlemen

Gentleman eller gangster? Klas Östergren har gardert seg, og skrevet både «Gentlemen» og «Gangsters». Nå er de to romanene blitt tv-serie. (Foto: Nadja Hallström/Albert Bonniers förlag)
Gentleman eller gangster? Klas Östergren har gardert seg, og skrevet både «Gentlemen» og «Gangsters». Nå er de to romanene blitt tv-serie. (Foto: Nadja Hallström/Albert Bonniers förlag)

Sverige fikk to store generasjonsromaner i siste halvdel av 1970-tallet. Først Ulf Lundells rastløse fortelling om «Jack», så Klas Östergrens mørkere og mer mystisk surrealistiske «Gentlemen».

Nå går sistnevnte som tv-serie på SVT. En miniserie på fire episoder som også inkluderer oppfølgeren «Gangsters», som Östergren ga ut i 2005, nøyaktig 25 år etter det store gjennombruddet med «Gentlemen».

Selv om første episode ble vist fredag 1. januar (med reprise på SVT1 rett over midnatt, natt til søndag), er dette en sterk oppfordring – enten du har lest «Gentlemen» eller ei – om å hoppe på toget før det er for seint. Episode to sendes på SVT1 søndag kveld.

Se trailer: Gentlemen & Gangsters

Moderne klassiker

Da den unge Stockholms-forfatteren Klas Östergren (født 1955) i 1980 ga ut «Gentlemen» vakte han oppsikt med sin frodige fortellerkunst og stilsikre tidsbilder. En bok som gjennom 500 episke sider bygger en mystisk og litt spooky stemning hvor surrealistiske intriger og forviklinger får oss til å tvile på begrepene sannhet og løgn. Hva er egentlig hva?

Uten sammenlikning for øvrig kan den litt mørkt dvelende og surrealistiske tonen i «Gentlemen» boka minne noe om det mystiske univers filmskaperen David Lynch har skapt i noen av sine beste filmer.

Mystisk og surrealistisk fortellerkunst 

Filmen «Gentlemen» hadde premiere i 2014, nå er den utvidet til tv-serien «Gentlemen & Gangsters». (Foto: B-Reel films)
Filmen «Gentlemen» hadde premiere i 2014, nå er den utvidet til tv-serien «Gentlemen & Gangsters». (Foto: B-Reel films)

I «Gentlemen» møter vi en ung forfatter (tilfeldigvis kalt «Klas Östergren») som blakk og frastjålet alt unntatt sine to skrivemaskiner strever for å overleve. Han treffer den eksentriske bokseren og jazzpianisten Henry Morgan, og får flytte inn i hans store leilighet på Söder, hvor Henry forteller om sitt og hans bror Leo Morgans besynderlige liv.

Gjennom Morgans historier blir vi kastet tilbake til bohem- og jazzmiljøet i Stockholm på 1960-tallet, men fortellingen knytter også tråder til samtiden (dvs seint 1970-tall) med dramatiske hendelser som varsler uro og katastrofe. Men også med et klimaks som etterlater flere spørsmål enn svar, slik at selv bokas fortellerstemme lurer på hva som egentlig har hendt.

Fra gentlemen til gangsters

De surrealistiske intrigene med den åpne slutten fascinerte leserne og ga snart «Gentlemen» et moderne klassikerstatus. Men den uvisse slutten ga også Östergren mulighet til å vende tilbake til Morgan-brødrene og fortellerstemmen «Klas Östergren», og 25 år etter kom endelig oppfølgeren «Gangsters».

Den starter der «Gentlemen» slapp, og tar oss siden fram til i dag (dvs 2005), på en ferd som gir plass både til de store fortellingene, det store selvbedraget og skjebnesvangre møter som sammen setter begivenhetene 25 år tidligere i et nytt perspektiv. Og nok en gang aktualiserer spørsmålet «hva skjedde egentlig og har det egentlig skjedd»?

I Svenska Akademin

Klas Östergren var bare 20 år da han romandebuterte med «Attila» i 1975, men hans store gjennombrud kom altså med «Gentlemen» fem år etter. Det var stockholmerens fjerde roman, og fortsatt den som flest forknipper ham med.

Men i sitt hjemland er Östergren også uavhengig av «Gentlemen» en av sin generasjons mest respekterte forfattere, som foruten rundt 20 novellesamlinger og romaner også har skrevet dramatikk og levert flere filmmanus. Han har også oversatt Ibsens samlede dramatikk til svensk, og fått stort sett de litterære prisene som er å få. I 2014 ble han også innvalgt som nytt medlem i Svenska Akademin, og er dermed en av De Aderton som kårer Nobelprisvinneren i litteratur.

Av Leif Gjerstad

Les også: Mellom gentlemen og gangsters (arkivintervju fra 2006)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *