Harry Hole-fest med Jo Nesbø og Rainmakers

Jo Nesbø og Rainmakers på scenen i Jealousy Bar, aka Parkteatret. (Foto: Leif Gjerstad)

Oslo: Hva gjør du hvis førsteopplaget på din nye krim er svimlende 300.000 ex? Jo Nesbø hentet over sitt favorittband Rainmakers fra USA for å spille på lanseringsfest i Oslo.

Det var lange køer utenfor Parkteatret – for anledningen omdøpt til Jealousy Bar – i Oslo da Jo Nesbø tirsdag kveld inviterte til feiring av sin nye og ellevte Harry Hole-bok «Tørst». En fest som i ekte Nesbø-tradisjon også bød på musikk, selv om budsjettet åpenbart har økt siden debuten med «Flaggermusmannen» i 1997.

Den gangen lot han sitt eget band Di Derre stå for underholdningen, et band som ifølge hovedpersonen var «det aller rimeligste som var mulig å oppdrive». I motsetning til Rainmakers, som ble fløyet inn fra Kansas City i USA for å kaste glans over festen.

– Vi hadde lyst å slå litt på stortromma og prøve på det bandet vi hadde aller mest lyst til å ha. Det var Rainmakers, og utrolig nok svare de ja da vi spurte, strålte Nesbø som også spente på seg gitaren i bandets signaturlåt «Small Circles» et stykke utpå kvelden.

– Jeg fikk mast meg til det, smiler forfatteren.

Les også: Ned i kjelleren med Nesbø

Hole gjennom 20 år

Jo Nesbø på «Tørst»-lansering. (Foto: Leif Gjerstad)

Men det var først lenge etter at Henrik Mestad hadde lest høyt fra «Tørst», med en passende passasje fra bokas Jealousy Bar for å sette den blodtørstige og vampyriske tonen som preger Nesbøs nye bok. En krim som stort sett har fått tommelen opp fra norske anmeldere, men som også har fått noen til å mene at Harry Hole kanskje har hatt sin tid.

Sikkert er i hvert fall at Harry Hole har utviklet seg gjennom de 20 årene vi har kjent ham, med tida rundt bøkene «Sorgenfri» og «Marekors» som det store vendepunktet, skal vi tro forfatteren.

– Det var ingen masterplan, men det skjedde noe etter de bøkene. Da innså jeg at skulle Harry Hole kunne fortsette så måtte han utvikle seg, og bøkene måtte handle litt mer om Hole enn de gjorde til å begynne med, forklarte Nesbø under en liten bokbadseanse med Dagblad-journalist Tom Stalsberg.

Han bedyret også at dypdykket i det psykatriske vampyrisme-feltet på langt nær er like dypt som det kan synes i hans nye bok «Tørst», hans første med Harry Hole siden «Politi» i 2013.

– Jeg elsker å gi inntrykk av at jeg kan mye om alt jeg egentlig kan svært lite om. Derfor har all research som er gjort til denne boka også kommet med innenfor permene, hevder Jo Nesbø som 20 år etter debuten har solgt over 30 millioner bøker og er oversatt til 50 ulike språk.

Pink Floyd, Prince og Raga Rockers

Tom Stalsberg i samtale med Jo Nesbø. (Foto: Leif Gjerstad)

Bademester Stalsberg bød på flere tall, etter at han sammen med sønnen sin hadde saumfart alle Harry Hole-bøkene for musikalske referanser. De fant totalt 365 slike, med Pink Floyd (11) og Prince (10) som de mest brukte og med Raga Rockers (7) på topp blant de norske. Og hva med hans eget band Di Derre og kveldens gjester Rainmakers?

– De er ikke nevnt i det hele tatt, opplyste Stalsberg før Nesbø rettet opp litt av skjevheten. Først ved å la Tuva Syvertsen fra Valkyrien og Magnus Larsen jr. (som spiller både i Valkyrien og Di Derre) framføre Jo Nesbøs Di Derre-låt «Syk», og deretter ved å slippe til Rainmakers i en energisk og nærmere timeslang konsert.

Av Leif Gjerstad

PS! I 2017 er det 20 år siden popstjernen Jo Nesbø debuterte som forfatter, og 30 år siden Rainmakers fikk sitt gjennombrudd i Norge. Vi markerer det med å hente fram intervjuer med forfatterdebutanten og de nye rockstjernene fra henholdsvis 1997 og 1987.

Les også: Jo Nesbø: På litterær flaggermusjakt (arkivintervju fra 1997)

Les også: Rainmakers: Spenstig musikk (arkivintervju fra 1987)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *