Hva har Michael Krohn og Dave Grohl felles?

Dave Grohl og Michael Krohn startet begge bak trommene. Men beveget seg etterhvert lengre fram på scenen. (Foto: Wikimedia Commons)

Foo Fighters og Raga Rockers er begge å se på mange festivaler denne sommeren. Men det er ikke det eneste som knytter Krohn og Grohl sammen.

Det åpenbare svaret er selvsagt at begge ble kjent som trommiser i hvert sitt epokegjørende band. Michael Krohn i pønkpionerene Kjøtt, Dave Grohl i grønsjlegendene Nirvana. Men etter at disse bandene av ulike grunner gikk over i historien, reiste både Grohl og Krohn seg fra trommekrakken og inntok posituren bak mikrofonen. Og der har de stått siden, som frontfigurer for hvert sitt band.

Dave Grohl ringte dessverre ikke som avtalt (eller glemte jeg å spørre?), men Michael Krohn stilte i hvert fall opp for å besvare våre trommis-blir-vokalist-relaterte spørsmål.

Du startet som trommis. Tilfeldig, eller bevisst ønske om å få sitte bak trommene?

– Jeg begynte å spille gitar først. Det er enklere når man bor i blokk, og passer bedre til å spille alene. Synes det fort blir litt kjedelig å spille trommer hvis det ikke er med andre. Men jeg føler meg mest som trommis. Både da og nå. Dessuten synes jeg trommesett og symbaler er vakre.

– Du forlot trommekrakken i Kjøtt for livet som frontfigur i Raga Rockers. Hvorfor ville du bli vokalist/frontfigur og vurderte du på noe tidspunkt å forbli trommis?

– Jeg visste ikke om noen som kunne synge låtene mine mer troverdig enn meg, så først og fremst derfor.

 – Er det noen spesielle erfaringer/kunnskap fra tiden som trommis som du mener du har hatt stor nytte av i rollen som vokalist?

– Det har nok spilt inn på hvordan jeg fraserer, men jeg tror jeg har hatt mer nytte av det som låtskriver. Tenker mye på hvordan trommene skal spilles når jeg lager låter.

– Det finnes flere enn deg som har startet som trommis og endt som vokalist/frontfigur. Noen spesielle favoritter?
– Da må det bli Iggy. Phil Collins og Dave Grohl som du nevner burde holdt seg til trommene, slik jeg hører det.

– Plukker du fortsatt opp stikkene, fra tid til annen?

– Jeg har et trommesett stående hos en kompis, men har ikke hatt tid til å spille på en stund. Det siste jeg gjorde som ble lydfestet er på en skive fra en konsert i 2009 som heter «A night with the Living Dead». Finnes i begrenset opplag på vinyl og på Spotify for de som har interesse av det.

Les også: Fram for norske rocke-tekster! (intervju med Kjøtt fra 1980)

De andre

Og som framgår av Michaels skriftlige svar (Krohn anno 2017 insisterer alltid på å gjøre intervjuer på mail), snakket vi på telefon også litt om andre trommiser som er blitt framgangsrike vokalister.

De er det faktisk ikke så altfor mange av, dersom man setter som kriterier at de spilte trommer i et kjent band før de ble frontfigurer. Fem av de best kjente foruten Michael Krohn er:

Phil Collins

Var trommis i Genesis helt fram til Peter Gabriel etter «Lamb Lies Down on Broadway»-albumet (1974) og den påfølgende turneen i 1975 bestemte seg for å gå solo. Ubekreftede rykter ville ha det til at Jahn Teigens navn var blant de som ble vurdert som Gabriels erstatter, men det endte med at Phil Collins overtok rollen som Genesis-vokalist. Fortsatte riktignok å spille trommer på plate, men live inntok han rollen som bandets frontfigur. Denne dobbelrollen har han også fortsatt med som soloartist.

Les også: Solo-LPene holder liv i Genesis (arkivintervju med Phil Collins fra 1982)

Dave Grohl

Da Kurt Cobain tok sitt eget liv våren 1994 ble også Nirvana historie. Det ville vært umulig å fortsette uten Cobain. Ikke lenge etter startet derfor Grohl sitt nye band Foo Fighters, som med han som vokalist gjennom 20 år har etablert seg som et av vår tids mest populære. Og med trommis Taylor Hawkins som fast medlem i bandet, fokuserer Grohl helt på sin rolle som vokalist/gitarist.

Don Henley

Få band har hatt større suksess enn The Eagles, og få band har hatt større konflikter innad i bandet. Muligens fordi gruppa ikke hadde en klar leder, men så mange som både delte på rollen som låtskrivere og vokalist. En av disse var Henley, som sang på sine egne låter fra sin plass bak trommene. Som framgangsrik soloartist har han live fortrinnsvis konsentrert seg om rollen som vokalist/gitarist, men har fortsatt satt seg bak trommene fra tid til annet. På sitt siste soloalbum «Cass County» spiller han imidlertid ikke trommer.

Father John Misty

Josh Tillman gjør det litt kronglete for oss. Begynte faktisk som soloartist og ga ut flere egne album (med debut i 2003) før han i 2008 ble med Fleet Foxes som deres trommis. Han var også med på bandets andre album «Helplessness Blues» i 2011, før han året etter bestemte seg for å bli soloartist igjen, denne gangen under sitt nåværende artistnavn Father John Misty. Debuten som FJM kom med «Fear Fun» i 2012 og tidligere i år ga han ut sitt tredle album «Pure Comedy». I dag er Father John Misty ikke bare etablert som en av de mest kritikerroste artistene, men framstår også som en veldig karismatisk vokalist og frontfigur.

Håkan Hellström

Ok, denne er muligens litt på grensa, men… Hellström startet sin karriere som trommis i vårt svenske favorittband Broder Daniel. Og han spilte også inn et album («Broder Daniel Forever») med dem før han gikk solo og ble Skandinavias største artist. Det er bare det at Forever-plata kom i hans andre periode i bandet, og da spilte han bass. Karrieren som trommis i et plateband begrenser seg derfor til gruppa Honey Is Cool som han spilte med i perioden 1995 – 1997. Dvs etter årene som Broder Daniel-trommis, men før Daniel-comebacket som bassist. Men det holder vel?

Iggy?

Og hva med Iggy Pop som Michael Krohn trekker fram? Akkurat i denne sammenhengen har vi valgt å diskvalifisere ham, fordi hans tid som trommis ligger så altfor langt tilbake, til tenåringstida i The Iguanas. Og de rakk verken å gi ut plate eller bli kjent utenfor vennekretsen, før Iggy debuterte på plate sammen med The Stooges.

Les også: Intens Iggy med suksess (arkivintervju fra 1986)

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar