Hva skjedde egentlig med «Sofies verden»?

Lenge tronet visstnok «Sofies verden» på topp over solgte bøker som ikke var lest. En ny undersøkelse tyder på at det er helt andre bøker som folk i dag skryter på seg å ha lest.

Ian Fleming, J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis er de forfatterne flest briter hevder å ha lest uten egentlig å ha gjort det, ifølge en undersøkelse The Reading Agency har foretatt, gjengitt i The Guardian.

Undersøkelsen ble offentliggjort i forbindelse med Verdens bokdag 23. april, og preges naturlig nok av at den er gjort i Storbritannia. Derfor er ikke Jostein Gaarder og «Sofies verden» nevnt med et ord, selv om det tidligere er blitt påstått at antall solgte bøker var langt flere enn antall leste bøker. Men Dan Browns «Da Vinci-koden» henger fortsatt godt med i toppen blant bøker folk gjerne oppgir at de har lest, enda de ikke har gjort det.

Hvorfor, vil sikkert mange spørre seg, siden det å ha lest Dan Brown ikke akkurat er med på å øke den kulturelle kapitalen, som ofte brukes som forklaring til at folk gjerne bløffer om sine lesevaner. Ifølge den ferske studien fra The Reading Agency er hele 41 prosent av de 2000 spurte villig til å tøye sannhetsstrikken for å imponere omgivelsene. Og blant menn svarer 19 prosent at de gjerne vil bløffe om sine lesevaner i et jobbintervju, dersom de tror det vil gavne dem.

Unge bløffer mest

Likevel er det først og fremst ungdommen (64 prosent) som er villig til å lyve om hva de har lest og aller helst gjelder det bøker som er filmatisert. Det kan trolig forklare at Topp 3 utgjøres av James Bond-forfatter Ian Fleming, Tolkiens «Ringenes herre» og C.S. Lewis filmserie «Legenden om Narnia». Også for de neste ti på topplisten gjelder at bøkene er blitt filmatisert. Har du sett filmen er det jo naturlig nok lettere å gi inntrykk av at du har lest boka, selv om du aldri har vært i nærheten av et trykt eksemplar.

Undersøkelsen viser også at mange gjerne bløffer om sine lesevaner overfor (det de håper skal bli) framtidige svigerforeldre, på sosiale medier og selvsagt også på dates. Dessuten kan det se ut som folk bløffer mer om lavkulturelle titler enn tidligere. I hvert fall viste tilsvarende undersøkelse i 2009 at de fire ikke-leste-bøkene på toppen blant briter var George Orwells «1984», Leo Tolstojs «Krig og fred», James Joyces «Ulysses» og Bibelen.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar