Kyrre Andreassen: Mitt favorittord

andreassen-kyrre_foto-eivind-mo-andreassen

Kyrre Andreassen har sansen for å akkedere, i hvert fall har han sansen for akkurat det ordet. (Foto: Eivind Mo Andreassen/Gyldendal forlag)

Kyrre Andreassen ble nominert til årets Bragepris for sin roman «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Prisen fikk han ikke, men det bør ikke stoppe noen fra å lese Andreassens bok. For her går Kyrre inn i samtidens hverdagsliv og skildrer det med et sprudlende vitalt språk og med utsøkt sans for detaljer. Og favorittordet hans? Joda, det dukker opp i boka!

Mitt favorittord: «Akkedere»

 

– Hvorfor dette ordet?

– Jeg har nok ikke ett favorittord, dvs. det varierer, men jeg kan jo alltids velge meg akkedere som jeg har hørt en del brukt i nedre Buskerud.

– Hvilke assosiasjoner får du til det ordet?

– Akkedere betyr å diskutere, forhandle, prute, gjerne litt iltert, og det er akkurat de assosiasjonene jeg får, spesielt når det legges trykk på første stavelse.

– Du er aktuell med en ny roman, «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Har du brukt favorittordet ditt der?

– Ja, jeg har brukt «åndssvak akkedering».

– Kan du si noe om hva den nye boka di handler om?

– Jeg har hele høsten snakket om at det handler om en elektriker med prolaps, om kjærlighet og ensomhet, men først og sist handler vel boka om språk og identitet.

– Hvordan fikk du idéen?

– Jeg får sjelden strålende ideer. Det eneste jeg visste da jeg startet, var at det skulle handle om en mann og ei dame som diskuterte om de skulle ha en pergola i hagen. Åndssvak akkedering med andre ord.

Av Leif Gjerstad

Flere favorittord her!

Legg igjen en kommentar