Metallica av edel karat

(Intervju første gang publisert desember 1992)

Metallica, slik de så ut i 1990. (Foto: www.metallica.com)

Oslo: Inngangen til Royal Christiania var mandag beleiret av Metallica-fans, som før konserten i Oslo Spektrum ventet timesvis for å få et glimt av sine idoler. For 9500 rockinteresserte var Metallica ikke bare årets desiderte høydepunkt, men også den beste julegaven de kunne få på forskudd.

At amerikanske Metallica har tyngde i rockverdenen har vært kjent lenge, og at de er blant de aller største viste også mottakelsen de fikk i Oslo. De 9500 Metallica-billettene var utsolgt allerede for et halvår siden, og på svartebørsen gikk billettene mandag for 1500 kroner stykk.

Metallica har eksistert i elleve år og har fem album på sin samvittighet. Allerede med de to første – «Kill ’em All» i 1983 og «Ride The Lightning» året etter – etablerte kvartetten seg som stilskapere innenfor såkalt thrash metal. Det virkelig store publikum omfavnet gruppa imidlertid først da de i fjor ga ut CDen «Metallica» og fikk en singelhit med «Enter Sandman». I Norge har albumet solgt 56.000 og på verdensbasis har den passert 10 millioner.

 

 

 

En grunn til popularitets-oppsvinget er at «Metallica» inneholder fler låter med melodiøs appell. En utvikling de fire – James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett og Jason Newsted – forklarer med ønsket om å finne et enklere uttrykk.

– Målet med plata var at den skulle låte større, være mer differensiert og ha enklere og kortere låter. Tidligere har vi gjerne blitt for intrikate og omstendelige, og vi så det som en utfordring å prøve nye veier, sier Hammett og Newsted mens kvartettens danske grunnlegger, komponist og trommis Lars Ulrich tilføyer at det også har med trygghet å gjøre.

– Da vi var yngre var vi også mer usikre, og det prøvde vi å dekke over med å spille så fort og komplisert som mulig. Det trenger vi ikke lenger, og da James og jeg skrev «Enter Sandman», skjønte vi at vi hadde noe på gang. Den viste oss en ny mulig retning, og det er den som kan høres på «Metallica».

God timing

Lars, som i sin ungdom var et av Danmarks største løfter i tennis, er imidlertid rask med å tilføye at den nyvunne suksessen ikke bare skyldes enklere sanger. Også timingen har vært riktig.

– Etter at det amerikanske publikum i flere år har foretrukket mainstream rock med musikk som tilbyr virkelighetsflukt, har tendensen de siste par årene gått i retning venstre for sentrum. Det er ikke tilfeldig at vi og band som Red Hot Chili Peppers og Nirvana gjør det så bra samtidig. Folk ønsker noe råere og med en nærmere forankring i virkeligheten. Noe de kan identifisere seg med.

Unngår klisjeer 

Metallica er ofte blitt beskrevet som den tenkende manns heavyband, som et progressivt alternativ til den store hopen heavyband.

– Vi er det i den forstand at vi bevisst har prøvd å unngå alle klisjeene som har preget stilarten. Våre tekster handler ikke om den evige tenåringsrebellen og sexistiske pubertetstanker. Men jeg ønsker heller ikke å overdrive betydningen av oss som et alternativ, kommenterer Lars og fortsetter:

– Det merkelige med rock’n’roll er at alderen brukes mot deg. Da vi startet Metallica hadde vi ikke fylt 20, i dag nærmer vi oss de 30. Som mennesker har vi utviklet og forandret oss betraktelig siden den gang, og det reflekteres i musikken. I andre yrker ville det blitt betraktet som noe positivt, men i rocken virker det ofte som det er en ulempe. Men jeg syns det er patetisk med 35-åringer som desperat skal gi inntrykk av å være 16 år. Det spillet ønsker vi ikke å være med på. Vi er heller ærlige overfor oss selv og våre følelser.

Diamantformet scene

Som de 9500 tilskuerne mandag fikk oppleve, er Metallica også live noe for seg selv. Ikke bare leverer de tre timer med tung og frenetisk rock som sender sjokkbølger gjennom et pulserende folkehav som omgir dem på alle kanter. I tillegg har de også en helt spesiell og diamantformet scene, med et hull i midten hvor et hundretalls heldige fans får plass. Samtidig som de har en egen «opptakssone», hvor man mot en liten ekstraavgift kan gjøre egne opptak med medbragte kassettspillere og videokameraer.

Ideen er selvsagt ikke helt ny, Grateful Dead har gjort det gjennom alle år. Men i en bransje hvor den daglige rutinen er nidkjær kontroll og konfiskasjon av selv de mest amatørpregede kameraer og kassettspillere, skaper dette likevel oppsikt.

– Vi har alltid hatt sansen for Grateful Deads filosofi når det gjelder amatøropptak, og håper selvsagt også at dette kan drepe – eller i hvert fall demme opp for – det illegale bootleg-markedet. Samtidig er det vel få bedre souvenirer en musikkfan kan få fra en konsert, enn et helt eget og privat opptak, forklarer James Hetfield tiltaket med.

Hørselsvern

De som fester konserten til tape, bør likevel ha et øye på signalstyrken. Metallica er kjent for å spille på smertegrensen, og deres konserter er målt til 130 dB. Selv garderer de seg med å bruke ørepropper på scenen…

– Vi er nødt til det. Det er forskjell på å høre noen få konserter i året og å stå på scenen godt over hundre kvelder. Øreproppene våre begrenser lyden til 90 dB, og vi har brukt dem i rundt fem år. Selv om vi liker høy musikk har vi et ønske om å få beholde hørselen noen år til, smiler Metallica før de setter kursen for Oslo Spektrum og 9500 ventende fans.

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i NTB 14.12.1992)

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *