Nye livstegn fra Savoy

Fredag 12. januar slipper Savoy sitt første album på 13 år. Kvelden før spiller de sin første konsert på 10 år. (Foto: Savoy/Facebook)

Denne helgen slipper Savoy sitt første album på 13 år. Det markerer Pål Waaktaar-Savoy & Co med bandets første konsert på nesten ti år. På Parkteatret i Oslo i kveld.

«See the Beauty In Your Drab Hometown» er den første nye fra ekteparet Pål og Lauren Waaktaar-Savoy og tredjemann Frode Unneland siden selvtitulerte «Savoy» i 2004. Pål har selvsagt vært nokså travel med a-ha de siste årene – med Unplugged-innspilling og plate høsten 2017 og en kommende turné nå i vinter som det siste og mest aktuelle fra poptrioen – men ikke så travle at det alene kan forklare Savoy-fraværet.

Les også: Nytt og gammelt fra Savoy (arkivintervju fra 2007)

Men kanskje kan det lange tidsspennet forklare at det nye albumet skiller seg litt fra de foregående Savoy-platene? Fortsatt hviler det en litt tilbakelent melankolsk stemning med småmørke valører over det Pål & Co leverer, men innpakningen er mer elektronika-preget enn tidligere. Gjerne med en eim av synthpopens 80-tall som ga oss a-ha, men med en mer dempet måte å nærme seg stoffet på.

Med høstens Waaktaar-biografi «Tårer fra en stein» (skrevet av Ørjan Nilsson) friskt i minne, kan det være fristende å tilskrive det dempede og litt distanserte uttrykket til den sosiale angsten Waaktaar-Savoy forteller om i boka. Men det vil kanskje være å trekke hobby-psykologiseringa vel langt, så i stedet nøyer vi oss med å konstatere at Savoy gir Waaktaar-Savoy & Co andre strenger å spille på enn de som preger a-ha. Strenger som dessuten er både sympatiske og hyggelige, utmerket eksemplifisert gjennom singelen «January Thaw» (med Lauren på vokal) og «Weathervane» som avrunder albumet.

Én Savoy-konsert, 41 med a-ha

Konserten på Parkteatret i kveld er faktisk den første siden Savoy sto på scenen i Royal Albert Hall i mai for ti år siden. Inntil videre er det også den eneste planlagte med bandet, siden startskuddet for a-ha’s nye Unplugged-turné går allerede 23. januar i Stuttgart, Tyskland. Foreløpig står 13 Unplugged-konserter på programmet, med to kvelder i Oslo Spektrum i februar (9. og 10.) som eneste stopp i Norge. Men til sommeren tar de en ny runde i manesjen med ytterligere 30 konserter rundt om i Europa (og fem i sommer-Norge), da med instrumenter og synther plugget inn.

Av Leif Gjerstad

Se video: 

Legg igjen en kommentar