Pete Townshend fyller 70

Tirsdag 19. mai fyller Pete Townshend 70 år. (Foto: Wikimedia Commons)

Tirsdag 19. mai fyller Pete Townshend 70 år. (Foto: Wikimedia Commons)

Da The Who spilte i Norge aller første gang, i Njårdhallen i Oslo i mai 1967, gikk strømmen. Eller rettere sagt: den ble kortsluttet. Av Pete Townshend som kylte gitaren opp mot taket og klarte å treffe lysriggen så alt i salen ble mørklagt.

Det er selvsagt blitt en legendarisk hendelse og en konsert som mange som ikke var der i ettertid har skrytt på seg. Njårdhallen måtte sikkert tatt 50.000 i stedet for 5.000, skulle den gitt plass til alle som hevder de var der den kvelden.

Og Leffe? Selvsagt var han der!!! Han sto bare meter unna Pete Towsnhend som med et arrogant rockeflit stirret rett på ham da han kylte gitaren… eeh…ehh…

… ok, da. Leffe var ikke der… Han skulle så gjerne vært der og sunget med i det ungdommelige raseriet mot den teite foreldregenerasjon:

“Why don’t you all f-fade away (Talkin’ ’bout my generation)

Don’t try to dig what we all s-s-s-say (Talkin’ ’bout my generation)

I’m not trying to ’cause a big s-s-sensation (Talkin’ ’bout my generation)

I’m just talkin’ ’bout my g-g-g-generation (Talkin’ ’bout my generation)”

Men han var ikke der. Han satt vel hjemme og sorterte frimerker eller gjorde lekser eller ryddet rommet eller noe annet urocka teit. Mens han selvsagt skulle hylt mot månen sammen med alle de andre THIS IS MY GENERATION, baby!!!

The Who i Roskilde

Seinere har jeg fått sett The Who noen få ganger, med Roskilde-konserten i 2007 som den siste (så vidt jeg kan huske). Det var faktisk første gang de spilte der, og konserten kom i kjølvannet av albumet “Endless Wire”, deres første nye på 24 år.

Selvsagt var det gøy å se dem, men jeg følte også litt angst for “My Generation”. Det kunne jo fort bli patetisk når Roger Daltrey skulle spytte ut det ungdommelige mantraet “hope I die before I get old”.

Men det løste bandet godt. Med et flir rundt munnen så Daltrey ned mot publikum og pekte på dem mens han sang en litt justert versjon av teksten: “Hope I die before I get as old as you”.

Aldersjustering

Alt er jo relativt, og selv den etterhvert modne mannen Leffe er jo bare ungkalven ved siden av 70-åringen Townshend og hans ett år eldre Who-kollega, Daltrey. Likevel synger jeg ikke “hope I die before I get old” med samme overbevisning som for 50 år siden.

Gratulerer, Pete!

Av Leif Gjerstad

PS! Sjekket nøyaktig dato for konserten med The Who I Njårdhallen. Så nå vet jeg hva jeg gjorde den dagen: satt i stua med foreldrene mine og drakk kaffe og spiste bløtkake. Det var bursdagen til mora mi.

Legg igjen en kommentar