Tidenes beste konsertuke?

Jason Isbell, The National, Kevin Morby og Sam Outlaw spiller alle på en av Rockefellers scener denne uka.

Får se om kondisjonen holder, men mye tyder på at jeg ikke får vært noe hjemme denne uka. Det har Rockefeller skylda for, med konserter på deres tre scener som frister hver bidige dag. Fra The National i kveld til Jason Isbell neste helg.

I mitt lange liv med (vil mange si) kanskje for mange konserter, har jeg muligens opplevd «vanlige» uker med like tett program. Men jeg er jammen ikke sikker på at det har skjedd før at en arrangør alene fyller uka med ting som frister på denne måten. Da må man i tilfelle til festivaler, bylarm og liknende jippo, og det er jo noe helt annet.

Men denne uka kommer altså The National, Sam Outlaw, Madness, Kevin Morby, Savage Rose, Jason Isbell og Cezinando på rekke og rad. Og det gjelder vel å merke mandag til lørdag. Tar vi med søndag i tillegg må vi plusse på med både Waterboys og The Residents. Puh!

Mandag: The National

Min uke starter mandag på Sentrum Scene med et av de bandene som jeg helt klart har likt og hørt mest på det siste drøye tiåret, The National. Jeg var på ingen måte den første som oppdaget dem, for selv om jeg fikk hørt dem nesten helt fra starten var det først med tredjealbumet «Alligator» (2005) og framfor alt etterfølgende «Boxer» (2007) at jeg for alvor ble fan.

Siden har jeg med fascinasjon fulgt det amerikanske bandets utforsking av melodiøs melankoli, og registrerer samtidig at de uten store fakter synes å bli større for hvert år og hver nye plate. Høstens utmerkede langspiller «Sleep Well Beast» klatret helt til topps på salgslistene i Storbritannia og nådde andreplass i hjemlandet USA. Også mange andre land har trykket plata til brystet, men her hjemme klarte den faktisk bare to uker på VG-lista, med åttende plass som beste plassering. Det forhindrer likevel ikke at både mandagens og tirsdagens konserter på Sentrum Scene lenge har vært utsolgt!

Les også: The National: Brooklyn-band i tre ulike land

Les også: Fra Roskilde til Operaen (arkivintervju fra 2010)

Tirsdag: Sam Outlaw

Tirsdag lokker det mindre lokalet John Dee, der Sam Outlaw ventelig vil vise hvorfor så mange i den indre kretsen ser på ham som en av morgendagens store countryartister. Med det Ry Cooder-produserte debutalbumet «Angeleno» (2015) lagde han en plate med usedvanlig mange knallsterke låter i et usedvanlig klart klassisk lydbilde. Og selv om han etter det gjennombruddet ikke hadde overraskelsemomentet på sin side, innfrir årets «Tenderheart» til fulle forventingene forgjengeren skapte.

Les også: Sam Outlaw, fra reklame til country

Onsdag: Kevin Morby og Madness

Onsdag kan vi bli i John Dee-kjelleren og nyte Kevin Morby, som jeg seinest så i Roskilde – og som der leverte en av festivalens beste konserter. Selv om han hadde gitt ut et par album tidligere, var han for meg et helt ubeskrevet blad før jeg i fjor fikk hørt «Singing Saw». Det er hans tredje album, og viser sammen med årets «City Music» at vi her har en singer/songwriter som kan veksle mellom det lavmælt dvelende akustiske og det mer konfronterende rockete som rammen også kan romme.

Skulle jeg i tillegg få lyst på noe helt annet samme kveld, kan jeg bare gå trappa opp til Rockefeller hvor gode gamle Madness holder hoff. Om et par år er det faktisk 40 år siden de første gang sjarmerte oss i senk med sin britiske skapop, og selv om de kanskje ikke oppleves som så relevante i dag, viser deres nyere plater (slik som fjorårets «Can’t Touch Us Now») at de har beholdt sin lekfulle og positivt ladede energi – som sikkert bidrar til godstemning på Rockefeller onsdag.

Les også: Singer/songwriter Morby

Torsdag: Savage Rose

Apropos gamle navn, så gjester danske Savage Rose Rockefeller torsdag. Men selv om bandets karismatiske frontfigur Annisette fyller 70 år neste sommer, er det svært lite som lukter gammelt støv her. Kanskje trodde jeg det litt selv, før jeg hadde den store gleden av å se også Savage Rose på Roskilde-festivalen tidligere i år. Kanskje hadde jeg ventet litt gammelpompøs 70-talls psykedelia progg svøpt i nostalgia.

Det jeg derimot ikke hadde ventet var at Annisette skulle være til de grader intenst levende og kraftfull, og at bandet uten å svikte gamle røtter skulle være så vitale. Det jeg heller ikke hadde ventet var at så mange av oss etterpå skulle trekke fram nettopp Savage Rose som festivalens store positive overraskelse. Derfor, hadde du en gang i tiden sansen for Annisette & Co kan du trygt gå på Rockefeller torsdag. Du blir neppe skuffet!

Fredag: Jason Isbell og Tift Merritt

Siste stopp for meg denne uka starter samme sted som den begynte. På Sentrum Scene hvor vår tids kanskje største americanartist Jason Isbell er tilbake, med konserter både fredag (utsolgt) og lørdag (i skrivende stund få billetter igjen). Etter at han forlot Drive By Truckers for ti år siden har Isbell gått fra klarhet til klarhet, med «Something More Than Free» (2015) og «The Nashville Sound» som sjeldne kraftprestasjoner der tekst og musikk sammen skildrer dagens USA med både poetisk og politisk nerve.

En liten digresjon: Han spilte på Øya i fjor, men sist han spilte på Sentrum Scene var i januar 2016, i noe som må betegnes som hans store gjennombrudd i Norge. For da Isbell-konserten først ble annonsert, var det John Dee som gjaldt. Men billettrushet ble så stort at man kjapt flyttet konserten opp en etasje til Rockefeller. Men også Rockefeller viste seg for smått, og Isbell ble nok en gang flyttet. Nå til storstua Sentrum Scene, som han til og med solgte ut.

(En av de som ikke var der var for øvrig jeg, enda jeg lenge hadde sett fram til den konserten og hadde billett. Men av alle ting satt jeg helt i sluttspurten av et bokprosjekt om nettopp Rockefeller, med Jason Isbells ferd fra John Dee til Sentrum Scene som noe av det aller siste som ble festet på papir, før boka gikk i trykken.)

Les også: Jason Isbell: Den nye americana-helten

Les også: Jason Isbell: Synger stort om den lille mann

La oss helt til slutt nevne at Isbell som support har med Tift Merritt, så særlig bedre kan kvelden neppe bli. Og la meg også helt til slutt tilføye at mens Sentrum Scene fylles med americana regjerer norsk hiphop på Rockefeller. Med det nye stjerneskuddet Cezinando som har solgt ut Rockefeller fredag.

Lørdag…

Lørdag? Hjemmekveld for meg? Nei, da er det jo slippfest med Hanny-konsert på Mir!

Les også: Hanny aktuell med ny EP: Foretrekker korte og sjeldne utgivelser

 

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar