Whitney Rose klar for Norge

Whitney Rose har gjort Austin til sin hjemby, men denne uka er hun i Norge. (Foto: Gregg Giannukos/www.whitneyrosemusic.com)

Kanadiske Whitney Rose har vakt oppmerksomhet med sine to siste plater. Nå er 30-åringen for første gang på besøk i Norge, med hele sju konserter i løpet av åtte dager.

Når Whitney Rose onsdag 3. mai går på scenen på Gamla i Oslo kan hun se tilbake på to utgivelser som hver for seg har fått kritikere til å hente fram superlativene. Den første, «Heartbreaker of the Year», kom i 2015 og ble produsert av Mavericks-sjef Raul Malo og framstår som en hyllest til nytradisjonell country. Den andre, minialbumet «South Texas Suite», kom i fjor og er et resultat av at hun selv har flyttet fra Toronto til Austin, noe som har inspirert henne til et dypdykk i texansk country.

Enklest kan nok Rose karakteriseres som en nytradisjonalist, hvor twangen aldri er langt unna og vi hører ekko fra gamle storheter som Patsy Cline og Tammy Wynette. Men hvor hennes måte å nærme seg stoffet på, likevel viser at vi skriver 2017 og ikke 1960-noe.

Vokste opp på bar

Selv hevder Rose at hennes fascinasjon for tradisjoner i bred forstand stammer fra oppveksten på en bar som hennes besteforeldre drev i Kanada. Der bugnet jukeboxen med gamle og nye pop- og countryhits, samtidig som venner med gitar på slep var faste innslag hjemme hos besteforeldrene.

– Det var en god skole, hvor du både ble kjent med klassikere fra ulike sjangere og kunne oppleve spilleglede og kreativitet på nært hold, har Rose uttalt om oppveksten ute på Prince Edward Island i det atlantiske havgapet.

Hennes egen karriere startet likevel for alvor først da hun flyttet til Toronto og markerte seg i byens folk- og singer/songwriter-miljø. Det resulterte i debutalbumet «Whitney Rose» i 2012, noe som igjen førte til oppvarmerjobb for amerikanske The Mavericks.

Forlot Kanada for Austin

På denne turnéen skal bandets leder Raul Malo ha blitt så imponert at han tilbød seg å produsere og medvirke på hennes neste album, hvis hun følte for det? Det gjorde Rose som ved hjelp av Malo og noen av Mavericks-musikerne spilte inn det kritikerroste albumet «Heartbreaker of the Year». Ikke lenge etter at denne var utgitt, valgte hun likevel å forlate Toronto for Texas og Austin, hvor hun nå bor.

– Jeg hadde flyttet rundt mye i Kanada, og da responsen plata fikk var bedre i USA enn mitt hjemland føltes det naturlig og riktig å flytte til Austin, forteller Rose til Göteborgsposten. Og at hun kjapt er blitt tatt inn i varmen også i Texas, vitner rollen som «artist in residence» på legendariske Cointinental Club i Austin om. Der har hun det siste året hatt faste torsdagskonserter de ukene hun ikke har vært på turné.

Sju konserter i Norge

Turnévirksomhet kan det jo tenkes at det blir mer av, nå som alt flere begynner å få opp øynene og ørene for Rose. Til Norge kommer hun etter et par uker i Europa og tilbake til USA kommer hun ikke før seint i mai.

– Fordelen med å turnere så mye er at jeg får se mange ulike steder og treffe mange nye mennesker. Men jeg savner Continental Club, og straks jeg er tilbake i Austin skal jeg dra til Continental Club igjen, forsikrer Whitney Rose.

Men først altså Norge, hvor hun spiller i Oslo onsdag 3. mai, etterfulgt av Halden (04.05), Kristiansand (05.05), Odda (06.05), Stavanger (07.05), Bergen (09.05) og Trondheim (11.05)

Av Leif Gjerstad

Se video: 

 

Se promo-video for «South Texas Suite»:

Legg igjen en kommentar