Oslo: Ikke overhøvler han betjening eller andre gjester, og ikke spretter han rundt mellom bordene som en forskrudd tulling heller. Fawlty-Basil og Wanda-Archie er lysår unna den 57-åringen vi treffer på toppen av Grand. John Cleese sitter rolig, er lunt humoristisk, oppmerksom og sympatisk når han spiller seg selv.
– Folks forventninger til meg kan være litt vriene å forholde seg til. Noen forbinder meg med Monty Python og tror jeg er like sprø og gal som der. Noen tror jeg er en humørsyk psykopat som Basil i Fawlty Towers, mens andre igjen forventer å treffe en fyr som Archie i «En fisk ved navn Wanda». For meg kan alle disse forventningene oppsummeres i et enkelt ord: forvirrende!
11. april har Cleeses nye film «Olme beist» norgespremiere. Før jul traff NTB ham i Oslo, hovedstaden i landet han bedyrer å ha så varme følelser for.
– Dette Norges-besøket er mitt femte siden det aller første seint på 70-tallet, og alle har gitt mersmak.
Sier Cleese og legger ut om den gode vinen han drakk (litt for mye av) kvelden før på gastronom-restauranten Le Canard, om gamle Blom Restaurant som han gjerne går på – og ikke minst om gravlaks og reinsdyrstek som han gjerne spiser når han er her.
Ingen ny Wanda
Og selv om laks og reinsdyr ikke akkurat er det vi forbinder med ville dyr, gir det oss et springbrett videre til den nye filmen.
Gjengen i denne filmen er den samme som i megasuksessen og klassikeren «En fisk ved navn Wanda» – foruten Cleese med Jamie Lee Curtis, Kevin Kline og Michael Palin i bærende roller. Av mange er den derfor blitt lansert som Wanda-oppfølgeren, men Cleese presiserer at filmens historie er en helt annen.
– Med mulig unntak for «Gudfaren» og «Alien»-filmene, har aldri noen nummer to-filmer vært bedre enn originalen. Det at oppfølgeren som regel blir mindre morsom og derfor også kjedeligere å jobbe med, har vært god nok grunn til å droppe planene om en Wanda 2, forteller Cleese og fortsetter:
– Men vi trivdes så godt sammen på Wanda, at vi gjerne ville jobbe sammen igjen, og det er jo noe helt annet. Heldigvis var kjemien mellom oss den samme gode også denne gang, fastslår Cleese som hevder at det ikke var så vanskelig som forventet å samle gjengen fra Wanda.
– Det eneste problemet var Michael Palin, som var opptatt elleve av årets tolv måneder med sin reiseserie for BBC. Det forsinket innspillingen en del, men ellers gikk hele Creatures-prosessen veldig greit.
Dyrehage-film
I «Olme beist» møter vi en hensynsløs mediemogul som sikrer seg noen nye tv-kjeder – samt en dyrehage som følger med på kjøpet. Mens han funderer på hvordan han greiest skal kvitte seg med den, får en av hans ansatte, Rollo Lee (spilt av Cleese), i oppgave å drive dyrehagen.
Med bakgrunn fra tv, er Lee overbevist om at vold er nøkkelordet til all kommersiell suksess. Hans genistrek er derfor å erstatte alle snille dyr med ville og farlige. Noe som ifølge Cleese og filmbyrået fører til mange ellevilt morsomme forviklinger og situasjoner.
– Prøvevisningene i USA nå nylig gikk i hvert fall bra, selv om det resulterte at vi gjorde om en scene. Men helt sikker kan du aldri være. Folks respons er heldigvis uforutsigbar. Det er det som gjør det så spennende å jobbe, sier Cleese som trekker et klart skille mellom humor og budskap.
– Filmens hovedtema kan nok egne seg godt til moralpolitiske debatter, men ikke i en film som dette. Filmer hvor budskapet blir viktigere enn humoren, virker mot sin hensikt. De blir så kjedelige at ingen gidder å bry seg!
Av Leif Gjerstad
(Intervju første gang publisert i NTB 07. april 1997)