(intervju opprinnelig publisert 1986)
Oslo: Svenske Imperiet ute på en litt annerledes turné. I vel halvannen måned skal de spille konserter og gjøre TV-show i Mexico, Cuba, Nicaragua og USA (Los Angeles og New York).
USA er kanskje ikke så merkelig, men de øvrige landene er uvanlig kost for et skandinavisk band som selger 50000 eksemplarer av sin siste single i sitt hjemland, som kan spille for utsolgte hus, og som av svært mange blir omtalt som Skandinavias beste rockeband?Gruppas frontfigur Joakim Thåström besvarer spørsmålet med en skuldertrekning.- Vi syntes opplegget hørtes gøy ut, det er alt. Det er ikke snakk om noen lansering, mer om at vi skal se og lære. For det blir helt sikkert en unik opplevelse.
– Med utgangspunkt i Imperiets tekster, som ofte er svært samfunnskritiske, vil mange sikkert prøve å lese noe politisk inn i Nicaragua og Cuba-konsertene?
– Vi spiller jo i USA også, uten at vi dermed liker Reagan noe bedre av den grunn. Nei, spillestedene på denne turnéen er ganske tilfeldige. Vi spiller hvor som helst, sier Thåström men korrigeres raskt av Imperiet-kollega Christian Falk, som sitter ved samme bord.
– Nei, det er heller ikke helt sant. Vi sa nei til tilbudene om å spille i Chile og Uruguay. Litt moral må man jo ha …
Støtter ANC
Moral er også bakgrunnen for Thåström og Falks snarvisitt til Oslo. De var her for å informere om «Scandinavium 1985», den svenske dobbel-LPen med et utall kjente svenske artister hvor all inntekt av platesalget går til ANC, den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen.
At Imperiet var med på «ANC-galan» var nærmest en selvfølge. For gruppa er blant dem som gjentatte ganger, og lenge før det ble «in», har stilt opp på støttekonserter til forskjellige formål. Av Imperiets egen live-LP «2:a augusti 1985» går for øvrig en tier av hver solgte plate til ANC.
Fra Ebba Grön til Imperiet
Imperiet oppsto fra det gamle Ebba Grön, seiv om Thåström i dag er den eneste i Imperiet som var med der. Ebba var for svensk pønk/rock hva The Clash har vært for engelsk. De ble både fanebærere og kommersiell storsuksess. Men midt oppi all suksess følte Ebba Grön at de stivnet musikalsk, samtidig som Thåström erklærte at de var både uforberedt og lite tilfredse med å bli «stjerner». Resultatet var oppløsning og Imperiet.
I dag er Imperiet større enn Ebba Grön noen gang var. 100riet.000 solgte eksemplarer av den siste studio-LPen «Blå himlen blues» taler sitt tydelige språk.
Bellman og Taube
Enda mer oppsiktsvekkende er det at deres Bellman- og Taube-tolkninger på singelen «Märk hur vår skugga/Balladen om briggen Blue Bird av Hull» har solgt 50.000.
– Seiv trodde vi på 2-3000, flirer Thåström og Falk synlig fornøyd.
– Vi har alltid hatt sansen for gamle nasjonalskalder som Taube og Bellman, og derfor er det ekstra gøy at så mange ungdommer kjøper den. Samtidig viser det kanskje at alt som er bra ikke må komme fra England eller USA, sier de to som ellers hevder at Imperiets Bellman/Taube-plate trolig er en engangsforeteelse.
– Å spille inn den plata var noe vi følte sterkt for. Både på grunn av musikken og den overraskelseseffekten vi visste at «Imperiet spiller Bellman» ville få. Men nå som vi har spilt inn Bellman og Taube er det på tide å gå videre, samtidig som en ny liknende plate ikke vil overraske folk.
Ny singel
Sa Thåström før han dro tilbake til Stockholm for å legge siste hånd på en ny singel med Imperiet. En singel som i Norge trolig utgis rett over påske i to versjoner. Dels den engelske «The Wild World», beregnet på det internasjonale marked, og dels «Den vilda världen» for oss skandinaver.
Av Leif Gjerstad
PS, til info: Da singelen «Den vilda världen» kom ut hadde tittelen på låten blitt endret til «Var e vargen», som siden er blitt en av Imperiet/Thåströms best kjente sanger.
(intervju opprinnelig publisert i februar 1986 i flere ulike aviser. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende)