(intervju opprinnelig publisert juni 1997)
Roskilde: Radiohead har fininnstilt frekvensen. Fire år etter albumdebuten med «Pablo Honey», har de truffet både kritikere og publikum i hjerterota med sitt nye album «OK Computer». Onsdag gikk den rett inn på VG-listas syvendeplass.
– Vi har fått mange godord for vårt nye album, og vi er ikke så forfengelige at vi ikke gleder oss over det, smiler Radioheads trommis Phil Selway når vi treffer ham backstage i Roskilde, kort tid før de skal på scenen.
Mens vokalist Thom Yorke sparer stemmen, slapper de andre i bandet av sammen med pressen. Og Oxford-guttene (i alderen 26 til 30) virker sympatisk beskjedne, samtidig som de oser av tro på sitt eget band.
– Det har tatt oss elleve år å komme dit vi er i dag, og den ferden har vært like kronglete som den har vært lang. Men det viktige er at du lærer noe hele tida, det er jo reisen som er målet, sier Phil. Som derfor ikke syns det er riktig å snakke om forskjeller mellom bandenes tre album.
– Selvsagt er det forskjeller, men de er ikke planlagt. Største forskjellen mellom vårt forrige album «The Bends» og «Ok Computer» ligger derfor i tidsaspektet. Vi er blitt to år eldre, og musikken vår reflekterer hele tida hvor vi befinner oss på akkurat det tidspunktet.
Mer utadvendt
I dag befinner gruppa seg i et litt mer utadvendt terreng, i motsetning til i 1993 da de fikk sin gjennombruddshit «Creep», sier Phil Selway
– I hvert fall strekker vi oss litt mer på «Ok Computer» enn vi har gjort tidligere. Samtidig som Thoms tekster ikke er så innadvendte som før, hevder han.
– Det forhindrer likevel ikke at Radioheads tekster ikke akkurat er av det lystige slaget?
– Neida, de rommer nok sin dose med smerte og vel så det. Men det er ikke noen entydig depressiv smerte som Thom synger om. De er mer av det emosjonelt konfronterende slaget som kan virke oppløftende. Musikk er jo en god måte å rense sjela på, svarer Phil som videre forteller at «OK Computer»-prosessen fram til det ferdige resultatet varte i omlag ett år.
– Først kom Thom med noen ideer som vi lekte litt med før vi spilte inn demoer. Deretter dro vi ut på veien med dem, før vi gikk inn i studio påny. Og pausen vekk fra studio var viktig. Ved å spille låtene live, ble vi bedre kjent med materialet, og det ga oss nye idéer og muligheter til å eksperimentere.
Hjemme best
Radiohead har holdt sammen i elleve år, siden de alle sammen gikk på samme skole og alle delte den samme drømmen om å spille i band. Og navnet har de delvis hentet fra noen av sine tidlige helter.
– Talking Heads. Og siden vi først hørte dem på radio, virket Radiohead som et passende navn, smiler Phil som i likhet med de andre fortsatt bor i Oxford.
– Kanskje ikke byen du flytter til, men et fint sted å bo hvis du først er derfra. Og for oss som band er det dessuten befriende å kunne ha litt avstand fra London. I hjembyen vår er vi omgitt av familie og venner, og slike uhippe omgivelser er den beste grobunnen for kreativitet, avslutter Phil Selway.
Av Leif Gjerstad
(intervju opprinnelig publisert i NTB juni 1997)
Se video, fra 1997-albumet «OK Computer»: