Jean-Michel Jarre: Liten mann, store visjoner

(Intervju første gang publisert i april 1989)

Jean-Michel Jarre-intervju i Adresseavisen 4. april 1989

– Jeg har aldri vært særlig opptatt av computere eller annen moderne teknologi. Jeg er totalt uinteressert i hvordan de ser ut inni. For meg er en computer utelukkende et nyttig redskap som jeg kan bruke i min skapervirksomhet.

Jean-Michel Jarre kikker frem under sine små, runde solbriller og krever å bli trodd på sine ord. Dette til tross for at han mer enn noen andre er prototypen på en artist som mangler bakkekontakt. Hans storslagne og futuristisk-rettede audio-visuelle show er av en annen verden.

Totalt ti konserter

Siden debuten som plateartist i 1976 har han i alt holdt ti konserter. Den første i 1979 foran en million tilskuere på Place de la Concorde i Paris. I 1981 fikk han som første vestlige artist opptre i Kina, hvor det ble fem konserter. I 1986 dro han til Houston, hvor byens skyskrapere dannet kulisser for hans avanserte lasershow, og hvor 1,3 millioner tilskuere blokkerte alle byens motorveier. Senere samme år ble et nytt ekstravagant show oppført i Lyon, i forbindelse med pavens besøk. Og i fjor høst ble endelig London beæret med to konserter i Docklands.

– Jeg presenterer min musikk på denne måten fordi jeg ønsker å unnslippe rock-konsertenes rutinemessige preg. Siden rocken ble født har den holdt seg til artist-på-scene-spiller-for-publikum-i-salen-formatet. Mange av de som gjør det mestrer dette formatet så godt at jeg heller vil bruke min tid og energi på å utforske det ukjente. Jeg vil integrere omgivelser og arkitektur med musikk, og til å gjøre dette bruker jeg dagens teknologi, sier den 40-årige franskmannen som selv startet som rockmusiker i Paris i slutten av 60-årene, men som allerede den gang var mer enn middels interessert i å ledsage musikken med et visuelt show.

Konserter i Norge?

Jean-Michel Jarre i studio med Dockland-prosjektet. (Foto: YouTube)

Jean-Michel Jarre er en snartur innom Oslo, i anledning av at NRK-TV i løpet av mai måned vil vise filmen som er lagt om hans Docklands-konserter, «Destination Docklands». På direkte spørsmål bekrefter han imidlertid at han slett ikke stiller seg fremmed for tanken om en fremtidig konsert i Norge.

– Norge er kjent for å ha fostret mange oppdagelsesreisende. Leiv Eiriksson, Nansen, Amundsen og Heyerdahl, for å nevne noen. Samtidig har landet en særpreget og vill natur som understreker naturens styrke. I disse dager hvor miljøspørsmålet er den viktigste globale utfordringen vi står overfor, har jeg lyst å kommentere dette i mitt neste prosjekt. Ikke nødvendigvis direkte politisk, men ved å la musikken reflektere skjønnheten i naturen. Både Holmenkollen og Nord kapp kunne være velegnet til dette, sier Jean-Michel Jarre.

Lang planlegging

Før disse tankene/drømmene eventuelt blir realisert, vil det imidlertid sikkert gå enda et par år eller mer. Jarre bruker gjerne 2-3 år på å planlegge en konsert, og nærmest på planen står sannsynligvis en konsert 14. juli utenfor Paris, i forbindelse med 200-årsjubileet for den franske revolusjon.

– En endelig avgjørelse vil bli tatt i løpet av 2-3 uker. Det er et par økonomiske detaljer som må utredes først, for mine show er naturlig nok meget dyre å produsere. Noe betaler jeg seiv fra platesalget (Jarres syv LPer har solgt over 35 millioner), men det meste hentes i form av samarbeid med arrangører, stat og kommuner. Sommerens «Revolution»-show vil således inngå i den franske stats markering av 200-årsjubi leumet.

Inspirasjon til sine show henter Jarre fra det hverdagslige livet, og på mange måter føler han seg som en filmregissør.

– Forskjellen er at filmregissører bruker lyd til å understreke og fremheve de visuelle elementene, mens jeg gjør det motsatte.

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i flere aviser i april 1989. Denne versjonen er hentet fra Adresseavisen 4. april 1989)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *