Beatles: Først Karlstad, så verden

(opprinnelig publisert oktober 2013)

 Det historiske bildet av Beatles på scenen i Karlstad er rammet inn på Beatlesrommet på Stadshotellet. (Foto: Kristin Svorte)

Det historiske bildet av Beatles på scenen i Karlstad er rammet inn på Beatlesrommet på Stadshotellet.
(Foto: Kristin Svorte)

Karlstad: Med «She Loves You» erobret Beatles verden høsten 1963. Men aller første stopp på seiersferden var på en skole i Karlstad, for nøyaktig 50 år siden.

Vannet i Klarälven flyter i bedagelig tempo på sin vei gjennom byen mot Vänern. Gymnasiaster rusler ut og inn av dørene til Sundstagymnasiet, mens to pensjonister venter på Linje 3-bussen rett over gata. Det er en helt vanlig høstdag i en helt alminnelig svensk mellomstor by.

Men helt alminnelig er den kanskje likevel ikke, for nettopp her ble et stykke pophistorie skrevet fredag 25. oktober 1963. Det var her Beatles innledet sin aller første turné utenfor de britiske øyer.

Joda, de hadde allerede hatt et par store hits, «Please Please Me» og «From Me To You» tidligere på året, og før platekarrieren startet hadde Liverpool-kvartetten hatt et lengre opphold på Star Club i Hamburg. Men det var uten Ringo Starr bak trommene, og det var først da «She Loves You» kom høsten 1963 at tida var moden for de fire beatlene – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr – å turnere utenfor de britiske øyer.

Og det var Sverige som fikk æren av å være vert for Beatles første internasjonale turné, og det var altså Karlstad som ble aller første stopp på veien til verdensherredømme. Med to halvtimelange konserter i aulaen på Sundsta läroverk (som skolen het den gang) samme kveld.

Pophistorie

Mona Skarström Sääv og hennes band Telstars varmet opp for Beatles på Sundsta- gymnaset oktober 1963. (Foto: Kristin Svorte)
Mona Skarström Sääv og hennes band Telstars varmet opp for Beatles på Sundsta- gymnaset oktober 1963. (Foto: Kristin Svorte)

En liten innrammet glasstavle like inennfor døra til aulaen forteller om pophistorien som en gang ble skrevet i Sundsta-skolens storstue. Foran oss skråner auditoriets 735 sitteplasser ned mot den store, sorte scenen. Stolene og det tekniske utstyret er naturlig nok nytt, men ellers er alt slik det var da Beatles kom til byen, konstaterer Mona Skarström Sääv.

Hun står på scenen og blikker ut over salen, slik hun som vokalist i oppvarmingsbandet The Telstars også gjorde fredag 25. oktober 1963. I dag ser hun bare tomme seter, men den gangen var flesteparten av stolene opptatt av pent kledde unggutter og hylende jenter som hadde betalt mellom 12 og 20 kroner for å se de nye popyndlingene Beatles spille. Og bandet hun selv var vokalist i, The Telstars.

– Vi var ganske kjente og populære i Sverige, og fikk sammen med tre andre band jobben å varme opp for Beatles. Ikke bare her i Karlstad, men på hele turnéen i Sverige, forteller Skarström Sääv og smiler ved minnet.

Delte scene og garderobe

Mona Skarström Sääv i garderoben hun delte med Beatles for over 50 år siden. (Foto Kristin Svorte)
Mona Skarström Sääv i garderoben hun delte med Beatles for over 50 år siden. (Foto Kristin Svorte)

Med fingeren peker hun skrått til venstre nedenfor scenekanten, og markerer stedet hun sto da Beatles gikk på scenen.

– Der hadde jeg godt utsyn både til bandet og de ekstatiske ungjentene på stolradene foran scenen. Det var en stor opplevelse, og jeg følte de hadde en ny, spennende stil, selv om jeg ikke nødvendigvis ble så voldsomt imponert der og da. Men de var fire kjempehyggelige gutter, og uka sammen med dem påvirket og inspirerte oss i Telstars til å gå i en litt annen retning etterpå.

Fra scenen viser Mona veien ut og ned en etasje til garderoben bandet hennes delte med Beatles. Møblene er skiftet ut siden den gang, men veggene, speilene og sminkebordene er de samme.

– Det var jo ikke slik at vi hadde hver vår garderobe den gangen. Og bra var det, for vi hadde mye moro her. Det jeg ikke minst husker er at de diskuterte låtene og at Paul og John nesten hele tida satt med gitarene og testet ut nye sanger. Unge som de var, virket de også veldig begeistret for alt de opplevde. De snakket varmt om både det svenske landskapet, maten og ikke minst de pene svenske jentene, minnes Mona med et smil.

Hvorfor Karlstad?

Beatles aller første turné utenfor de britiske øyer gikk til Sverige. Og den aller første konserten fanst sted på Sundstagymnasiet. (Foto: Kristin Svorte)
Beatles aller første turné utenfor de britiske øyer gikk til Sverige. Og den aller første konserten fanst sted på Sundstagymnasiet. (Foto: Kristin Svorte)

Det kan være litt vanskelig å forstå hvorfor Beatles havnet akkurat i Karlstad, på et tidspunkt hvor ungdommer rundt om i verden sang «she loves you yeah yeah yeah» og lengtet etter sine nye helter.

Mye av æren tilskrives den svenske radiomannen Klas Burling, som bare var 22 år da han i 1962 ble programleder for et daglig popprogram i Sveriges Radio. Og som da han sommeren etter skulle på ferie til Frankrike, bestemte seg for å spe på reisekassa ved å ta turen via England. Der skjedde det jo mye spennende, og dessuten hadde hans arbeidsgiver Sveriges Radio lovt ham 50 kroner for hvert intervju han gjorde. Selvsagt under forutsetning at de syntes intervjuene var gode nok til å brukes på radio.

– Jeg intervjuet Cliff Richard i Blackpool før jeg dro til Bournemouth, hvor Beatles skulle spille to kvelder på rad. Der gikk det veldig lett å få kontakt med bandet, og jeg ble sluppet inn i den spartanske garderoben deres, hvor alle fire var samlet. De var fortsatt så lite blaserte at de syntes det var spennende og moro at en utenlandsk journalist ville snakke med dem. Det var jo noe helt nytt for dem, forteller Burling om det første møtet.

Overtalte Beatles

Mona Skarström Sääv har tatt vare på den signerte hilsenen hun fikk da hun turnerte med Beatles. Og kortet til høyre viser Mona som ung. (Foto: Kristin Svorte)
Mona Skarström Sääv har tatt vare på den signerte hilsenen hun fikk da hun turnerte med Beatles. Og kortet til høyre viser Mona som ung. (Foto: Kristin Svorte)

Men på grunn av lyden av hylende jenter utenfor garderoben var det umulig å gjøre intervjuet som planlagt. De ble derfor enige om heller å gjøre det utpå natta en gang, når konserten var slutt og roen hadde senket seg.

– Dermed fikk vi hele dagen og kvelden sammen. Og siden vi var jevngamle fikk vi veldig god kontakt og snakket om løst og fast. Det avgjørende var likevel da jeg så dem live den kvelden. De hadde en fantastisk utstråling, og da de litt uti konserten sa at de skulle spille en ny singel som var rett rundt hjørnet og dro i gang «She Loves You» fikk jeg gåsehud. Der og da ble jeg overbevist om at de burde komme til Sverige og bestemte meg for å prøve å overtale dem, forteller Burling.

Argumentasjonen Burling brukte var at de allerede hadde hatt et par hits i Sverige, men at Gerry & The Pacemakers var større. Og det måtte de gjøre noe med!

– Dessuten brukte jeg selvsagt også de pene svenske jentene som enda en god grunn til å ta turen, smiler Burling.

Fem dager, ti konserter

Beatles aller første internasjonale turné var i Sverige oktober 1963. Her jubler de på Hötorget i Stockholm. (Foto: Wikimedia Commons)
Beatles aller første internasjonale turné var i Sverige oktober 1963. Her jubler de på Hötorget i Stockholm. (Foto: Wikimedia Commons)

De fire beatlene og deres manager Brian Epstein ble begeistret og lot seg overtale, Burling satte dem i kontakt med en svensk konsertpromotor og ikke lenge etter var avtalen om bandets første utenlandsturné et faktum. De skulle spille ti konserter på fem dager i fem byer, og for det skulle kvartetten og manager Epstein få 100 pund dagen. På deling.

Men Burling var ikke ferdig med Beatles av den grunn. Han klarte å overtale både Epstein og sine sjefer i Sveriges Radio om også å gjøre liveinnspilling for radio og tv mens de var i Sverige. TV-innslaget Burling så for seg var i datidas Skavlan, det superpopulære «Hylands hörna».

– Men Hyland ville ikke ha de fire langhårete i sitt program, så Beatles havnet i stedet i det nystartede musikkprogrammet «Drop In», hvor de spilte fire låter, forteller Burling som hadde mye kontakt med Beatles også etterpå, både jobbmessig og privat.

– Men etter 1969 har jeg ikke sett noen av dem.

Slaktet Beatles

Karlstad20131010 Faksimile fra anmeldelsen av Beatles konserten foto Kristin Svorte/Adresseavisen
Faksimile fra konsertanmeldelsen av Beatles i Karlstad. (Foto: Kristin Svorte)

Selv om Burling var fan og Mona Skarström Sääv beskriver stemningen i aulaen i Sundsta läroverk som «fantastisk god», var ikke alle like imponert. Og definitivt ikke journalist og jazzmusiker Johnny Olsson.

I sin anmeldelse for lokalavisa Nya Wermlands Tidning slaktet han Beatles. De spilte utrolig urytmisk og låt amatørmessig, skrev Olsson. Han gjorde også et poeng av at deres fans hylte så mye at det var vanskelig å høre Beatles. Men så dårlige som de var, burde gruppa være takknemlig for akkurat det, mente Olsson før han konkluderte sin Beatles-anmeldelse med at «Jag kan inte finna att de var särskilt märkvärdiga ur någon synspunkt». Dessuten var Beatles landsmenn i oppvarmingsgruppe The Phantoms mye bedre, fikk leserne vite.

I dag er Olsson pensjonert og ifølge kolleger hos sin tidligere arbeidsgiver Nya Wermlands Tidning visstnok grundig lei av stadig å bli konfrontert med sin kanskje noe forhastede konklusjon. Det er kanskje også grunnen til at han aldri besvarte vår henvendelse på mail.

Beatles-rom på Stadshotellet

De fire beatlene måtte dele på to hotellrom på Stadshotellet i Karlstad. Det ene av dem heter i dag Beatles-rummet. (Foto: Kristin Svorte)
De fire beatlene måtte dele på to hotellrom på Stadshotellet i Karlstad. Det ene av dem heter i dag Beatles-rummet. (Foto: Kristin Svorte)

Følger man Klarälven fra Sundstagymnasiet i retning Vänern passerer man det staselige Stadshotellet, hvor John, Paul, George og Ringo kunne hvile ut i to dobbeltrom, før ferden gikk videre neste dag.

Naturlig nok var ingen av de som jobber på hotellet i dag der den gangen, men hotellet har hedret besøket med å døpe et av de to rommene de fire delte for «Beatles-rummet». Hvor dagens gjester kan se utover vakre Klarälven gjennom vinduet eller studere flere tavler med bilder og tekst om de fire som dekorerer veggene.

– Vi møttes alltid på hotellet etter konsertene, også her i Karlstad. Men det var ingen vill festing, bare gøy og moro, forsikrer Mona Skarström Sääv og fingrer på det signerte bildet med John, Paul, George og Ringo som hun har som minne fra deres turné sammen.

– Jeg traff John og Paul i London et par år seinere, men siden har jeg ikke hatt kontakt med noen av de fire. Og i dag er jo to av dem dessverre borte, sier Mona.

– Men musikken deres lever fortsatt. Og den hører jeg gjerne på den dag i dag.

Av Leif Gjerstad og Kristin Svorte (foto)

(idéen og reportasjen ble solgt inn til Adresseavisen, hvor den sto på trykk i Ukeadressa 26. oktober 2013)

Les også: Tre minner av John Lennon

Les også: RIngo Starr 75 i dag

Les også: Sjarmerende maktdemonstrasjon (konsertanmeldelse Paul McCartney)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *