Roskilde: Store betongblokker på vei og fortau samt bevæpnete politimenn på brua opp mot festivalområdet er synlige bevis på den nye tid. Roskilde-festivalen ble født i peace&love-alderens tegn, men nå kaster terrorismen lange skygger over festivalen.
Onsdag åpnet Roskilde Festival endelig portene for publikum, etter et fire dager langt vorspiel på campen. 80.000 har kjøpt billett til festivalen og ytterligere 30-40.000 mennesker ventes til enhver tid å befinne seg på festivalområdet. Det gjør Roskilde-festivalen til Danmarks fjerde største by – og med så mange mennesker samlet på et så lite område kan ikke risikoen for terror neglisjeres.
Derfor har det sedvanlige bildet av ungdommer som bærer på ølkasser, flagg og telt i år fått vike for den grimme virkelighet. Øynene faller heller på store, grå betongklumper plassert i veibanen som tvinger biler til å kjøre i langsom sikksakk når de nærmer seg festivalen, samtidig som synlig politi med k-pist årvåkent følger med på alt som nærmer seg. Fem kontrollposter er i tillegg opprettet rundt området, for å sjekke alle kjøretøy før de når fram til festivalen.
Roskilde-boblen
Også inne på selve festivalområdet er politiet langt mer synlig enn tidligere, som en påminnelse av virkeligheten der ute. Men heldigvis er politiet ikke flere enn at man likevel fortsatt klarer å tre inn i den herlige Roskilde-boblen der musikk, sosialt samvær og en fering av fellesskapet gjør dagene på festivalområdet til noe spesielt.
Onsdag var det framfor alt amerikanske Weeknd som samlet massene på sletta foran store Orange Scene. Men i sann Roskilde-tradisjon valgte vi vekk headlineren fordi et par andre, mindre kjente navn pirret nysgjerrigheten mer. Og vi angrer ikke på avgjørelsen, både den amerikanske singer/songwriteren Kevin Morby og den britiske soulartisten Rag’n’Bone Man leverte varene.
Merk deg Morby!
Bak artistnavnet Rag’n’Bone Man skjuler seg den 31-årige briten Rory Graham som albumdebuterte så seint som for bare noen måneder siden. Noe nybegynnerpreg preget likevel ikke konserten på Roskilde, hvor Graham viste at han både har den stemmeprakten og den forståelsen for blues/soul-tradisjon som skal til for å gjøre Rag’n’Bone til et navn å regne med.
Der inkluderer vi også Kevin Morby, den 29-årige amerikanske singer/songwriteren som fikk et mindre gjennombrudd med fjorårets «Singing Saw»-album og som i Roskilde viste at han fortjener oppmerksomheten. Med sanger et sted mellom rufsete melodiøs rock og stemningsfull singer/songwriter-folk kan så ulike referanser som Velvet Underground og Leonard Cohen føles like naturlige. Men kvernet gjennom Morbys egen verden evner han å gi musikken sin et personlig uttrykk som både varmer og fenger.
Kevin Morby kommer for øvrig til Oslo og John Dee i november. Så et godt tips kan være å sjekke hans siste par album – og kanskje følge opp med en tur til John Dee når høstmørket senker seg!
Se Kevin Morby-video:
Midtukefest med Weeknd
Noe å si om Weeknd som jeg ikke så? Kanskje at den store sletta var pakket med festglade publikummere, men at anmelderne virket noe uenige i hvor stor festen faktisk ble. Ifølge et par danske anmeldere var det helt topp, men vi så og hørte også noen som var langt mer reserverte i sin dom og som nøyde seg med å konkludere med «sånn passe ok».
Av Leif Gjerstad